BEOGRAD – Spomen-ploča ambasadoru Turske u Jugoslaviji Galipu Balkaru, koji je ubijen 1983. godine otkrivena je danas u Beogradu.To obeležje otkrili su ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić i ministar spoljnih poslova Turske Melvutom Čavašogluom na mestu atentata, na uglu sadašnje Resavske ulice i Bulevara kralja Aleksandra.

Dačić je izjavio je da Srbija nedvosmisleno osudjuje svaki pokušaj ekstremizma, kao i svaki vid unošenja nemira i destabilizacije.

“Ovim danom i činom ukazujemo na važnost odsustva nasilja, ali i na značaj mirnog prevazilaženja razmirica”, istakao je Dačić.

Turski ministar Melvut Čavašoglu zahvalio je Srbiji, i vlastima u Srbiji, koji su, kako je kazao, stali u borbu protiv terorizma.

Čavašoglu je istakao da se Turska bori protiv svakog vida terorizma, bez obzira o kojoj je ideologiji reč.

“Borićemo se bilo da je reč o terorističkoj PKK (Radnička partija Kurdistana), Al-Kaida ili Islamska država”, kazao je on.

On je podsetio na zbivanja koja su usledila nakon atentata na Balkara, na ubistvo studenta Željka Milivojevića i ranjavanje pukovnika JNA u penziji Slobodana Brajovića koji su krenuli u poteru za napadačima, kao i na ranjenog vozača turskog ambasadora.

Atentat na turskog ambasadora u Jugoslaviji Galipa Balkara izvršili su 9. marta 1983. godine članovi jermenske terorističke organizacije ASALA koja se, izmedju ostalog, borila da turska vlada prizna genocid nad Jermenima koji je izvršen 1915. godine.

Napad je izvršen kada se automobil turskog ambasadora zaustavio na crvenom svetlu u Ulici generala Ždanova (danas Resavska) dok je bio na putu na sastanak u Ministarstvo spoljnih poslova Jugoslavije.

Nakon atentata, gradjani su krenuli u poteru za napadačima pri čemu je ubijen student Mašinskog fakulteta Željko Milivojević, a teško ranjen pukovnik u penziji Slobodan Brajović.

Ranjen je i vozač turskog abasadora.

Balkar je od zadobijenih rana dva dana kasnije preminuo u Neurohirurškoj bolnici.

Beta