BEOGRAD – Novi granični prelaz izmedju Srbije i Madjarske, Rabe-Kubekhaza, danas su otvorili ministri spoljnih poslova Ivice Dačić i Peter Sijarto, i ministarka Srbije za evropske integracije Jadranka Joksimović.

Carine Srbije su saopštile da je ;za sada taj prelaz namenjen isključivo za putnički saobraćaj, odnosno za automobile i kombi vozila, ali da je planirano da do kraja 2020. godine bude izgradjen trajan, funkcionalan prelaz.Preko tog privremenog prelaza će se u dve saobraćajne trake odvijati putnički saobraćaj od 07.00 do 19.00 časova.

Granični prelaz Rabe-Kubekhaz izgradjen je u okviru projekta prekogranične saradnje Srbije i Madjarske, koji koordinira Ministarstvo za evropske integracije.

Ukupna vrednost projekta čiji je prioritet, kako se navodi, iznosi oko 5,5 miliona evra.

Dačić i Sijarto su ocenili da taj prelaz, istočno od najvećeg, Horgoša, ne samo što olakšava protok robe i ljudi, već i unapredjenju prekograničnu saradnju i razvoj regiona kao celine.

“Siguran sam da će granični prelaz koji danas otvaramo učvrstiti već postojeću i jaku vezu izmedju naših naroda, ali i biti prepoznatljiv simbol već utemeljene saradnje i dobrosusedskih odnosa”, rekao je Dačić na svečanosti kojoj je prisustvovala i ministarka za evrointegracije Jadranka Joksimović.

Ministarstvo spoljnh poslova je prenelo da ;je Dačić ;naglasio ;da su politički odnosi dve zemlje istorijski gledano sada najbolji i da dostižu “nivo strateškog partnerstva”.

On je rekao da očekuje da će na narednoj, šestoj zajedničkoj sednici dve vlade, koja bi trebalo da bude naredne godine, biti potpisana Izjava o namerama o saradnji u sklopu strateškog partnerstva Srbije i Madjarske.

“Time bismo i ostalim zemljama u regionu pružili primer uspešnih dobrosusedskih odnosa, ali i model za produbljivanje veza prevazilaženjem otvorenih pitanja dijalogom i konstruktivnim pristupom problemima”, dodao je.

Dačić je ukazao da su ;madjarska nacionalna manjina u Srbiji i srpska manjina u Madjarskoj jedan od najvažnijih mostova koji spaja dve zemlje i izrazio uverenje da će se one konstanto zalagati za dalje unapredjenje položaja manjina.

On je zahvalio ;na snažnoj podršci koju Madjarska pruža Srbiji na putu ka članstvu u EU i i dodao da se Madjarska medju državama članicama EU “najglasnije i kontinuirano zalaže za što skoriju integraciju Srbije u porodicu evropskih zemalja”.

“Želim posebno da zahvalim ministru Peteru Sijartu na doslednosti kojom zagovara politiku proširenja. Uveren sam da će Madjarska i ubuduće nastaviti da doprinosi ostvarivanju ovog, za nas, veoma bitnog strateškog spoljnopolitičkog cilja.Uveren sam da će se naša saradnja ubrzano razvijati u vremenu koje dolazi na svim poljima, a posebno u oblastima ekonomije, poljoprivrede i infrastrukture, kao i da će zajedničko zalaganje dati izuzetne rezultate”, rekao je Dačić.

Beta