ANKARA – Turska je pristala na petodnevno primirje na severoistoku Sirije, kako bi dozvolila kurdskim snagama da se povuku, nakon čega će operacija “izvor mira” u potpunosti biti obustavljena, saopštio je danas potpredsednik SAD Majk Pens nakon četvorosatnog razgovora sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom u Ankari.

Američki predsednik Donald Tramp zahvalio je na Tviteru turskom kolegi, ističući da iz Ankare stiže sjajna vest i da će biti spaseni milioni života.

Pens je izjavio da je povlačenje kurdskih Narodnih zaštitnih snaga već u toku i da SAD rade na tome da se one pomere izvan područja od 32 kilometra od granice sa Turskom.

On je izrazio očekivanje da će SAD zadržati jake veze sa Kurdima u Siriji.

Pens je rekao i da su SAD uvek podržavale “zonu bezbednosti” na severu Sirije, koja je bila proklamovani cilj turske ofanzive.

Dodao je da je predsednik Tramp pristao da nakon primene sporazuma ukine ekonomske sankcije koje je uveo posle početka ofanzive i da ne uvodi nove.

“Razgovarao sam sa Trampom koji je veoma zahvalan zbog postizanja sporazuma o prekidu vatre”, rekao je Pens.

Američki potpredsednik je najavio da će SAD raditi zajedno sa Turskom na primeni sporazuma i odao da SAD neće imati svoje trupe u regionu.

Tanjug