VARŠAVA – U Poljskoj se održavaju parlamentarni izbori na kojima se očekuje ubedljiva pobeda vladajuće Partije prava i pravde Jaroslava Kačinjskog.

Očekuje se da će stranka osvojiti više glasova nego na prethodnim izborima 2015. godine i da bi mogla da osvoji dovoljno mandata da nastavi da vlada sama.

Rojters, međutim, navodi da je politička klima u protekle četiri godine podelila zemlju.

Agencija ocenjuje da bi pobeda nacionalističke Partije prava i pravde mogla da produbi izolaciju zemlje zbog zabrinutostoi EU oko poštovanja demokratskih standarda.

Vladajuća stranka je izbore postavila kao izbor između društva zasnovanog na tradicionalnim katoličkim vrednostima i liberalnog poretka koji favorizuje elitizam i podriva porodični život.

Opozicione stranke i evropski partneri Poljske kažu da je dosadašnja vlada podrila nezavisnost sudstva i dovela do toga da se u zemlji ne gleda blagonaklono na seksualne i etničke manjine.

Partija prava i pravde je prva stranka od pada komunizma koja je prekinula stroge ekonomske mere i uvela politiku slobodnog tržišta koja je umornu komunističku ekonomiju pretvorila u jednu od najbrže rastućih u Evropi, navodi AP.

Tanjug /Foto :Tanjug-AP