Pogledajte kako je izgledalo spajanje Moračice

PODGORICA – Najveći pojedinačni objekat na deonici auto-puta Bar-Boljare, most Moračica spojen je jutros između dva i tri sata, a objavljen je snimak na kojem se vidi kako je sve izgledalo.

Direktor poslovne jedinice Monteputa za upravljanje izgradnjom autoputa Goran Vujović čestitao je svim učesnicima na projektu, te istakao da je ovo jedan zaista veliki inženjerski poduhvat i jedna faza radova koja se upravo završava.

“Sami podatak da je u most ugrađeno 100.000 metara kubnih betona, da je što se tiče iskopnih radova na mostu urađeno 155.000 iskopa, ugradili smo 15.000 tona armature, oko 2.000 tona kablova, govori o kakvom se objektu radi. Još jednom želim da čestitam svim učesnicima. Nakon ove faze pristupa se izradama višnih venaca, hidro-izolacije, pješačkih prelaza i instalacija neophodnih za sam most, kao i rasveta i vetrobrana koji se rade u nekoj završnoj fazi, a sami su u visini oko četiri metra”, objasnio je Vujović.

Nakon konačnog spajanja mosta, jutros je i premer Duško Marković sa ministrom saobraćaja i pomorstva Osmanom Nurkovićem obišao ovu impozantnu građevinu. Premijer je ocenio da je Moračica dokaz da je Crna Gora sposobna za ovakve projekte.

On je saopštio da će most biti završen u martu naredne godine, a da je krajnji rok za izgradnju ove deonice auto-puta 30. septembar 2020. godine.

Most Moračica je najveći pojedinačni objekat na prioritetnoj deonici auto puta Bar-Boljare, visok je 175 metara (od dna korita Morače do kolovoza od 205 m), širok 23,4 metra , i dug 960 metara.