BRISEL – Nakon što je nova šefica evropske komisije Ursula fon der Lajen formirala portfelj za “Evropski način života”, mnogi su se zapitali šta to znači, a pojedini evroparlamentarci su se pobunili zbog tog naziva.

Manfred Veber iz Evropske narodne partije je upitao: “Da li neko u ovoj prostoriji želi da živi afričkim načinom zivota? Ili američkim načinom života?”

Tim povodom, ugledni portal Politiko uporedio je evropski i američki način života i, pored ostalog, ustanovio da je životni vek u Eropi duži nego u SAD, da su Evropljani siromašniji od Amerikanaca, ali da kupuju više automobila, kao i da su stanovnici SAD gojazniji.

Evropska unija ima znatno brojnije stanovništvo od Sjedinjenih Država iako SAD imaju bar dvostruko veću teritoriju, navodi Pilitiko.

EU ima više od 512 miliona stanovnika, a Sjedinjene Države 327 miliona ljud, što znači da je stanovništvo EU oko 1,5 brojnije od američkog.

Kada je reč o tome da li su razvijenije EU ili SAD, portal je upotrebio takozvani Indeks humanog razvoja, prenosi “Blic”.

U pitanju je formula kojom se mere siromaštvo, pismenost, obrazovanje, životni vek, kao i drugi faktori za zemlje sveta.

Tanjug /Foto:Tanjug-AP