MADRID – Za vreme demonstracija u Kataloniji posle zatvorskih presuda za separatističke katalonske vodje uhapšena je 51 osoba, saopštila je danas španska vlada.

Prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova 29 osoba je uhapšeno u provinciji Barselone, 14 u Taragoni i osam u Leridi.

U sinoćnjem nasilju povredjena su 72 regionalna i nacionalna policajaca, od kojih neki imaju prelome, navelo je ministarstvo.

U centru Barselone sinoć su se odvijale scene urbane gerilea, uz zapaljene kontejnere i juriše policije.

Okršaji su takodje bili u Djironi, Taragoni i Leridi gde su kao u Barseloni separatistička udruženja pozvala na demonstracije ispred zgrada vlade.

U Barseloni je 40.000 ljudi sinoć učestvovalo u demonstracijama, a nekoliko stotina aktivista često sa maskiranim licima sukobilo se sa policijom.

Demonstracije protiv osude separatističkih vodja na zatvorske kazne od devet do 13 godina zbog njihove uloge u pokušaju secesije 2017. godine, biće nastavljene danas.

Prema navodu vlade linija brzog voza izmedju Barselone i Francuske prekinuta je zbog sabotaže.

Marševi će krenuti danas iz pet katalonskih gradova sa ciljem da stignu u petak u Barselonu, za kada je najavljen dan generalnog štrajka i masovnih demonstracija.

Beta