NOVI PAZAR – Turistička organizacija Novi Pazr i Regionalna turistička organizacija Sandžaka će na Sajmu turizma u Sarajevu predstaviti turističku ponudu Novog Pazara i sandžačkih opština i uz bogato kulturno nasleđe staviti akcenat na promociju zimske turističke sezone, prirodnih lepota, banjskog turizma, aktivnog odmora u prirodi, te lokalnih i regionalnih maninifestacija koje okupljaju veliki broj posetilaca i turista.

Tema ovogodišnje manifestacije je ”Outdoor i avanturistički turizam“ pa će prvog dana festivala centralni događaj biti upravo stručna konferencija na ovu temu, a počinje uvodnim izlaganjem Almira Pešteka s Ekonomskog fakulteta u Sarajevu.

Program Sajma će obuhvatiti i ugostiteljstvo kao vrlo važan segment turističke ponude. Tako će i ove godine u saradnji sa Udruženjem kuVara u BiH biti organizovana međunarodna takmičenja, degustacije i predavanja.

Posebno mesto u promociji imaće tradicionalna bosanska kuhinja.

Na otvaranju festivala je pripremljeno i tradicionalno jelo tarhana, a oko 1.500 porcija će biti podeljeno posetiocima.

Prvog dana festivala će biti pripremljena tradicionalna jela u saradnji s udruženjima žena iz Vareša i Hadžića. Istog dana Udruženje kuvara u BiH će zajedno s učenicima Mešovite srednje škole “Džemal Bijedić” iz Goražda kuvati i prezentovati jela.

Deo ove manifestacije je i turistička ponuda stranih turističkih ponuđača, koji su zainteresovani da pored promocije svojih turističkih destinacija, upoznaju i vrlo bogatu turističku ponudu Bosne i Hercegovine, koja iz godine u godinu privlači sve više turista.

Na Sajmu će se predstaviti više od 70 izlagača iz BiH, Hrvatske, Srbije, Crne Gore i Turske.


rtvnp.rs