PRAG – Češki zvaničnici nisu danas podržali predlog predsednika Miloša Zemana da Prag povuče priznanje samoproglašene nezavisnosti Kosova, izjavio je ministar spoljnih poslova Tomaš Petšiček.

On je, posle sastanka najviših državnih zvaničnika o koordinaciji češke spoljne politike, rekao da su se složili da pitanje priznanja kosovske nezavisnosti za sada nije na dnevnom redu.

Ipak, kako je naveo Petšiček, zvaničnici su okolnosti priznanja Kosova 2008. godine, kada je tadašnja vlada to odlučila, uprkos protivljenju Poslaničkog doma Parlamenta, ocenili kao problematicne.

“Složili smo se da razmatranje pitanja priznavanja nije primereno. Situacija se nije ni na koji način promenila, tako da Češka ne može da promeni svoj stav koji je zauzela u poslednjih deset godina”, dodao je.

U zajedničkoj izjavi posle sastnaka, na kojem je učestvovao i predsednik Zeman, odnosi Srbije i Češke ocenjeni su kao prijateljski, prenosi portal Lidovky.cz

Kako je saopšteno na sajtu českog Ministarstva spoljnih poslova, sa sastanka je Beogradu i Prištini upućen poziv da poboljšaju uzajamne odnose i uklone barijere za međusobnu trgovinu u okviru CEFTA.

Češki zvaničnici su ocenili i da bez rešavanja kosovskog pitanja neće biti moguće dovršiti integraciju celog regiona Zapadnog Balkana u EU.

Tanjug