SARAJEVO – Neformalna grupa mladih “Vreme je”, koja mahom okuplja studente sarajevskih fakulteta, protestovala je danas ispred Skupštine BiH jer godinu dana od izbora nije formirana državna vlast.

Oni su izveli performans tokom kojeg su se podelili u dve grupe, jednu koja je ozbiljna i traži formiranje vlasti, i drugu, satiričnu kojoj je dobro, a potomsu se te dve grupe simbolično spojile u jednu koja traži promene.

Okupljeni su nosili transparente s natpisima “Formiraj pa zaradi”, “Visoki predstavniče, reaguj”, tražeći da se do 13. novembra formira Savet ministara BiH i intenzivira rad.

Grupa mladih traži donošenje pravilnika kojim će biti definisano da poslanici ne mogu da primaju naknade i plate pre nego što bude formiran Savet ministara, ali i intenzivniji rad na integraciji BiH u Evropsku uniju i NATO.

Oni, takođe, traže da se međunarodna zajednica u BiH, prvenstveno visoki predstavnik u BiH, intenzivnije bavi politikom, a manje ””izražavanjem zabrinutosti””.

Kako navodi Dnevni avaz, grupa mladih svoje zahteve želela je da preda klubovima stranaka u Parlamentu BiH, ali nije mogla jer je nedelja, pa su najavili da će to učiniti sutra.

Osim parlamentarnim strankama zahteve će predati ambasadama SAD, Velike Britanije, Njemacke, Francuske, Ruske Federacije te OHR-u i Delegaciji EU u BiH.

Tanjug