BRISEL – Bivši premijer Katalonije Karles Puđdemon izjavio je danas da očekuje da će Vrhovni sud u Madridu sledeće nedelje izreći zatvorske kazne do 15 godina za dvanaest zvaničnika, među kojima su neki bili članovi vlade kojom je predsedavao.

“Voleo bih da ih oslobode, ne samo da opet budu s nama nego i zbog Španije. Bila bi to dobra vest za Španiju, za njenu reputaciju pravne države, za demokratiju, za Španiju kao državu koja ne sudi tamo gde nema zločina i čijem se pravosuđu može verovati”, rekao je za Hinu Puđdemon koji se nalazi u egzilu u Belgiji.

Komentarišući optužbe da je pobegao nakon proglašenja samostalnosti Katalonije dok se ostali nalaze u teškoj situaciji, on naglašava da to nije slučaj.

“Kada sam izašao iz Katalonije, nije postojao nikakav nalog za hapšenje niti me je tražio ikakav sud. Ja sam građanin EU, slobodan, s mogućnošću kretanja”, rekao je.

Istakao je da se dobrovoljno javio belgijskom pravosuđu kada je Španija za njim raspisala evropski nalog za hapšenje, a da sada za njim nije raspisana poternica.

Državno tužilaštvo optužiloje Puđdemonove saradnike za pobunu, neposlušnost i korišćenje javnog novca za organizovanje referenduma koji je zabranio Ustavni sud.

Puđdemon je 2017. godine bio glavni organizator zabranjenog referenduma o otcepljenju Katalonije od Španije i jednostranom proglašenju republike Katalonije.

Tanjug /Foto :Tanjug-AP