JERUSALIM – Predsednik Rusije Vladimir Putin označio je danas bliskoistočni mirovni plan predsednika SAD Donalda Trampa “prilično nejasnim” i pozvao na direktne pregovore izmedju Izraela i Palestinske uprave u Moskvi.

U razgovoru s arapskim novinarima, na pitanje Skaj njuz Arabije o pasivnijoj ulozi Rusije u izraelsko–palestinskom sukobu i “sporazumu veka”, kako je nazvan taj mirovni plan, Putin je rekao da je pozicija njegove zemlje da će “podržati svaki plan koji će doneti mir”, ali mora da razume sadržaj plana.

SAD su “prilično nejasne u odnosu na detalje sporazuma i Vašington drži u mraku globalnu i domaću javnost, Bliski istok i Palestinu”, rekao je Putin.

“Mi mislimo da je važno osigurati rešenje (po modelu) dve države i osnovati državu Palestinu. Mi smo sugerisali da budemo domaćin direktnih pregovora u Moskvi izmedju izraelskog premijera i vodje Palestinske uprave, ali sastanka nikada nije bilo, na nesreću”, dodao je ruski predsednik.

On je rekao da je u medjuvremenu Rusija održala nekoliko sastanaka sa palestinskim frakcijama.

“Obnavljanje palestinskog jedinstva bilo bi veliki doprinos procesu”, objasnio je Putin, misleći na pomirenje dve glavne palestinske frakcije, umerenijeg Fataha koji dominara na Zapadnoj obali i islamskog fundamentalističkog Hamasa koji od 2007. godine vlada drugom palestinskom teritorijom, pojasom Gaze, preneli su izraelski mediji.

Ruski predsednik je ocenio da su odnosi njegove zemlje i Izraela vrlo dobri i da veruje da su Izraelci takodje zainteresovani za dugoročno rešenje sukoba.

“Skoro 1,5 miliona Izraelaca dolazi iz bivšeg Sovjetskog Saveza. Izrael je maltene zemlja u kojoj se govori ruski. Ja brinem šta se dešava u Izraelu. Ipak mi imamo principijelan stav o izraelsko-palestinskom rešenju: potpuno smo posvećeni svim odlukama UN i verujemo da se moraju izvršiti”, rekao je Putin.

U junu je Trampova administracija predstavila ekonomski deo mirovnog plana na konferenciji u Bahreinu pod sponzorstvom SAD.

Skupu su prisustvovali predstavnici i istaknuti biznismeni iz nekoliko arapskih zemlja, ali ga je Palestinska uprava bojktovala.

Politički deo plana tek bi trebalo da bude obelodanjen.

Prvobitno je najavljeno da će se to desiti nakon izraelskih parlamentarnih izbora 17. septembra.

Objavljivanje je odloženo jer premijer Izraela Benjamin Netanjahu nije uspeo da obrazuje vladajuću koaliciju nakon izbora u aprilu kao i zbog ponovljenih izbora prošlog meseca na kojima je bilo jasnog pobednika.

Putin je danas odgovarao na pitanja Al Arabije, kaj Njuz Arabija i novinara RT-a pred put u Saudijsku Arabiju uglavnom o odnosima Rusije sa tom zemljom i sukobu u Siriji i Libiji.

Betau