NOVI PAZAR – Vršnjačko nasilje se može obuzdati samo zajedničkim naporima, sankcijama za nasilnike i maksimalnom zaštitom žrtava, ocenili su učesnici emisije novopazarskog “Sto plus” radija.

Većina sagovornika emisije “Oko dvadesete” naglasilo je da nisu bili direktne žrtve ni svedoci fizičkog nasilja u školi, ali da su se susretali sa psihičkim zlostavljanjem.

“To (verbalne uvrede i zajedljivi komentari maloletnika) je sigurno jedan od najčešćih oblika vršnjačkog nasilja”, naglasila je jedna od slušateljki programa.

Danilo, učenik novopazarske Gimnazije, smatra da se broj primera psihičkog zlostavljanja ipak smanjuje sa približavanjem punoletstva medju mladima.

“U osnovnoj školi jednog od drugova iz odeljenja je većina isključivala iz društva, nazivali ga pogrdnim imenima, bio je isključivan iz svih aktivnosti i činilo se kao da nije bio deo odeljenja. On je kasnije promenio školu… Problem time nije rešen, već se na taj način od problema pobeglo”, ocenio je.

Njegova drugarica Esma, iz osnovne škole ukazala je na obrnut slučaj-nasilnog učenika koji je posle nekoliko promenjenih škola došao u njen razred.

“U sedmom razredu smo dobili učenika za koga smo odmah znali da je problematičan. Ipak, on se vrlo brzo smirio, jer nije dobio priliku da širi svoju negativu. Od sredine u kojoj se našao nije dobio podršku da ispolji svoju nasilnost, jer ga drugovi nisu ohrabrivali u tome. Zato mi se čini da je okruženje u kojem se nasilnik nadje vrlo bitno i za njegovo ponašanje”, smatra Esma.

Ona je iznela i stav da “mladi svoj odnos prema vršnjacima najčešće usvajaju u porodici i svojim ponašanjem pokazuju model ponašanja svojih roditelja”.

Većina sagovornika u studiju i onih koji su se telefonom uključili u diskusiju ocenili su da je stalno javno ukazivanje na vršnjačko nasilje najjače oružje protiv te pojave, jer-kako je naglasio jedan od njih-iako žrtve teško priznaju zlostavljanje, svedoci uvek prepoznaju žrtvu i nasilnika.

Beta