TIRANA – Albanija i Severna Makedonija s nestpljenjem iščekuju odluku o otvaranju procesa pregovora s EU, polovinom oktobra, rečeno je danas na konferenciji u Tirani, koja je održana pod nazivom “Ključ je u pravosuđu” (It”s All About Justice).

Jedan od organizatora konferencije, Veće za regionalnu saradnju (RČ) saopštio je da se to refelktuje na celi region, kao potreba kako bi se nastavilo sa započetim reformama i preduzeli naredni koraci u pravcu procesa evropskih integracija.

” Dakle, nije slučajnost da se ovaj sastanak danas dešava baš u Tirani, dok će naredni ministarski sastanak o pravosuđu, iz istog razloga, biti organizovan u Skoplju. Vladavina prava je fundamentalna za sve nas i to ne samo zbog EU integracija, za šta je neovisno, odgovorno i efikasno pravosuđe od vitalnog značaja”, izjavila je tim povodom Majlinda Bregu, generalna sekretarka RČ-a.

Ona je to rekla otvarajući Konferenciju na visokom nivou pod nazivom “Ključ je u pravosuđu” (It”s All About Justice).

“Ovogodišnji Balkanski barometar pokazuje da 56 odsto građana u regionu podržava članstvo u EU. Većina njih veruje da će im se životi promeniti nabolje kada postanu članice EU, ali 75 odsto građana je nezadovoljno pravosuđem i smatraju da je korumpirano. Više od polovine, 59 odsto ljudi veruje da se zakoni ne sprovode efikasno, dok 70 odsto misli da se zakoni ne primjenjuju jednako na sve.

Ljudi, dakle, mudro shvataju realnost, rekla je Bregu.

Tanjug /Foto :Pixabay