VAŠINGTON/ANKARA – SAD su danas upozorile Tursku da bi mogla da se suoči s oštrim sankcijama i da će Vašington uništiti njenu ekonomiju ako Ankara ode predaleko u ofanzivi protiv Kurda na severoistoku Sirije, posle čega je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio da neće odustati od te operacije.

Ministar finansija SAD Stiven Mnučin rekao je u Beloj kući da se SAD nadaju da neće morati da upotrebe nove, proširene sankcije koje je američki predsednik odobrio.

Tramp se našao na udaru zbog povlačenja američkih snaga iz severne Sirije uoči početka turske ofanzive na oblast pod kontrolom kurdskih snaga koje Ankara smatra teroristima.

Kurdske snage su dugo bile američki saveznici u borbi protiv ekstremista Islamske države i drže zatvorene hiljade džihadista.

Mnučin je rekao da je važno da Turska ne dozvoli bekstvo “ni jednog jedinog” borca Islamske države.

Trećeg dana turske ofanzive na severu Sirije Erdogan je kazao da njegova zemlja neće prekidati tu operaciju protiv kurdskih boraca u Siriji koje smatra pretnjom po nacionalnu bezbednost.

Erdogan je naveo da će Turska “nastaviti tu borbu” dok kurdske snage ne budu potisnute 32 kilometra od turske granice.

On je rekao da je Trampu dao dovoljno vremena da prestane da podržava i naoružava kurdske borce, osovinu Sirijskih demokratskih snaga koje se, uz američku pomoć, bore protiv Islamske države.

Turska je mesecima pretila ofanzivom, navodeći da neće dozvoliti da bilo koja teritorija u blizini njene granice bude pod kontrolom kurdskih snaga.


Beta-AP