PRIŠTINA – Jedan od najuticajnijih članova rukvodstva Samoopredeljenja, Aljbuljena Hadžiu izjavila je večeras da Srpska lista neće biti deo vlade Aljbina Kurtija.

Hadžiu je još rekla da će Kurti, nakon preuzimanja vlasti, ukinuti taksu na proizvode koji se uvoze iz Srbije i Bosne i Hercegovine ali će je zameniti punim reciprocitetom.”Srpska lista ostaće u opoziciji. Veliki pritisak na gradjane od strane Srbije. Mi to znamo. Svakome je u interesu da integrišemo naše gradjane Srbe”, rekla je ona za prištinsku televiziju KTV.

Izrazila je očekivanje da će nakon prebrojavanja svih glasova Samoopredeljenje imati 34-35 poslaničkih mandata u kosovskoj skupštini.

Ponovila je da će nova vlada ukinuti tarifu na proizvode koji se uvoze iz Srbije i Bosne i Hercegovine ali će to zameniti punim reciprocitetom.

“O taksi smo rekli i pre izbora. Mi ćemo zameniti taksu političkim, ekonomskim i komercijalnim reciprocitetom “, rekla je ona.

Govoreći o položaju predsednika parlamenta rekla je da ta funkcija pripada Samoopredeljenju, ali da još uvek nisu odlučili o mogućem kandidatu.

“Kada bi zavisilo od nas mi bismo smenili predsednika Kosova Hašima Tačija”, kazala je ona.

“Da je to proceduralno moguće, mi bismo to uradili. Bilo bi lepo da on podnese ostavku, ali se to neće dogoditi. Medjutim, uloga predsednika je više u dodeli odlikovanja. On može da vrati zakone parlamenta, ali to se ne može dogoditi ako postoji dogovor medju poslanicima”, rekla je ona.

Najavila je veting u Kosovskoj obaveštajnoj agenciji, odnosno bezbednosnu proveru zaposlenih.

Beta

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here