BEOGRAD – Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević razgovarao je danas sa ministrom nauke i tehnologije NR Kine Vang Džigangom o mogućnostima za unapređenje saradnje dve zemlje u oblasti nauke i tehnološkog razvoja.

Šarčević je rekao da je cilj Srbije još bolja i tešnja saradnja sa kineskim univerzitetima i institutima.

„Odnosi između dve zemlje su srdačni i prijateljski, a saradnja u oblasti obrazovanja i nauke, u formalnom smislu, datira još od pre 62 godine. Svakako u poslednjih deset godina postoji intenzivna saradnja dve zemlje. Iz godine u godinu povećavamo obim naučne i obrazovne saradnje“, kazao je Šarčević, saopštilo je resorno ministarstvo.

On je dodao da je u prethodnoj deceniji u okviru te saradnje realizovano 37 projekata, kao i da je u toku realizacija 19 projekata.

Šarčević je podsetio da je saradnja ostvarivana u različitim oblastima, među kojima su i biomedicina, poljoprivreda, robotika, obnovljivi izvori energije, zaštita životne sredine, informacione tehnologije.

Na Četvrtom zasedanju srpsko-kineskog Mešovitog komiteta za naučno-tehnološku saradnju, održanom 16. januara 2018. godine u Pekingu, za finansiranje je odobreno 6 istraživačko-razvojnih projekata. Realizacija aktivnosti odobrenih projekata se uspešno odvija.

Novi pozivi za istraživačko-razvojne projekte između Narodne Republike Kine i Republike Srbije biće raspisani u oktobru.

Kineski ministar istakao je da je inicijativa „Pojas i put“ predstavlja osnovu za dobru saradnju dve zemlje.

On je istako da bi obe zemlje trebalo da se usredsrede na prioritetne projekte u oblasti nauke, kao i da predlaže da se intenzivira razmena kadrova među institutima iz Srbije i Kine i da se razmotri mogućnost otvaranja zajedničkih laboratorija i centara za istraživanje.

Sastanak je održan u Beogradu uoči Četvrte konferencije NR Kine i 17 zemalja Centralne i Istočne Evrope o saradnji u oblasti inovacija koja počinje sutra.

Tanjug