NOVI PAZAR – Povodom druge godišnice pogibije višegodišnjeg predsednika Opštine Tutin, u tutinskom Domu kulturu održana je akademija “Sećanje na rahmetli Šemsudina Kučevića”.

Na akademiji je prikazan dokumentarni film “Šemko” koji govori o životu rahmetli Šemsudina Kučevića, njegovoj predanoj bobi i izazovima sa kojima se susretao.

Akademiji su prisustvovali gosti iz više država, poštovaoci lika i dela rahmetli predsednika Kučevića.

Prisutnima su se obratili predsednik opštine Tutin Kenan Hot, ćerka rahmetli predsednika Šemsudina Mersiha Kučević, osnivač BNV-a dr. Sulejman Ugljanin, te predsednica Bošnjačkog nacionalnog veća dr. Jasmina Curić.

Obraćanje predsednice Curić prenosimo u celosti:

„Poštovani prijatelji, građani Sandžaka,

Za mene je privilegija što danas u ime Bošnjačkog nacionalnog veća mogu govoriti o velikanu, predvodniku, vizionaru, prijatelju, sagovorniku i čoveku koji je promenio sliku svog voljenog Tutina i Sandžaka o rahmetli Šemsudinu Kučeviću.

Od samog osnivanja Bošnjačkog nacionalnog veća rahmetli Šemsudin Kučević je svojim rečima, delima i učešćem u radu dao temelje Veću kao najvišem političkom i predstavničkom telu Bošnjaka u Sandžaku i doprineo njegovog kvalitetnoj izgradnji.

Svaka njegova reč i delo činili su čeličnu konstrukciju Veća koju niko ne može porušiti. Pamtimo ga po osmehu i blagom ophođenju ali sa čvrstim principima koje niko nije mogao da sruši, a bilo je ogromnih iskušenja počev od onih kroz koje je prolazio kroz zatvorske dane.

Bošnjačko nacionalno veće imalo je u njemu intelektualnu, ljudsku i moralnu podršku u svakom trenutku i njegovim gubitkom postoji praznina koju niko ne može nadomestiti.

U ime Bošnjačko nacionalnog veća pa time i u ime svih Bošnjaka Sandžaka izražavam veliko žaljenje zbog toga što nije više među nama.

Njegove reči i njegova dela ostaće zapisani kao trajna vrednost Bošnjačkog nacionalnog veća ali pre svega zapisana u srcima svih onih koji su ga znali.“


indeksonline.rs/bnv.org.rs