BEOGRAD – Vojni sindikat Srbije najavio je danas da će podneti krivičnu prijavu protiv ministra odbrane Aleksandra Vulina i njegovih najbližih saradnika zbog progona, degradiranja i mobingovanja uzbunivača koji je ukazao na korpuciju i nezakonitost prilikom zapošljavanja četiri osobe u Ministarstvo odbrane.

U saopštenju tog sindikata navodi se da je Vulin pre nekoliko dana potpisao naredbu o smenjivanju sa dužnosti oficira na službi u jednoj od uprava Ministarstva odbrane, koji je odbio da na nezakonit način zaposli odredjene kadrove.

Kako se u saoštenju sindikata navodi, Komisija za prijem u radni odnos dobila je usmeni nalog iz kabineta ministra odbrane da se “moraju zaposliti” četiri osobe, koje u datom trenutku nisu ispunjavale zakonske uslove, a uzbunjivač koji je upozorio na nezakonitost, oficir sa najvišim ocenama, ekspresno je protivzakonito prebačen na niže radno mesto.

“Ovakvo postupanje ministra i najbližih saradnika je nastavak kontunuiranog urušavanja i kriminalizovanja sistema bezbednosti, negativne selekcije i svodjenje jedne državne važne institucije na politikanstvo i kadrovsku mimikriju stranačkog zapošljavanja”, navodi se u saopštenju.

Sindikat je dodao da to nije usamljen slučaj progona uzbunjivača u sistemu odbrane, i da oni koji ukažu na nepravilnosti i nezakonitosti umesto zaštite i stimulisanja da ukazuju na zloupotrebe, bivaju kažnjavani i zlostavljani.

“Da zlo bude veće, to naredjuju najviši vojni i državni rukovodioci, a ovaj negativan primer ukazuje da to dolazi i od samog ministra. Vojni sindikat Srbije, godinama uzbunjuje javnost i ukazuje na razne zloupotrebe, čak i činjenje krivičnih dela. I sami smo primer progona i najgrubljih oblika zlostavljanja od administracije ministra odbrane”, dodaje se.

U saopštenju se podseća da taj slučaj dolazi u trenutku kada Vojsku Srbije svakodnevno napušta veliki broj nezadovoljnih starešina, vojnika i civila i ističe da je “poslednji trenutak da skupštinski Odbor za odbranu i Vlada Srbije preispitaju ulogu i rad ministra odbrane i njegovih najbližih saradnika”.

“Srbija i Vojska Srbije u datom geopolitičkom trenutku ne mogu sebi da dozvole da zbog atmosfere linča u Ministarstvu odbrane, delovanjem najgoreg menadžmenta u istoriji Vojske Srbije, gubi poštene, časne i stručne kadrove”, navodi se u saopštenju Vojnog sindikata Srbije.

Beta