ISTANBUL – Petog dana turske ofanzive protiv sirijskih Kurda, turska vojska zauzela je gradove Suluk, Tal Abijad i Ras el Ain kao i obližnja sela na severu Sirije.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je danas da će turska vojska i njeni saveznici iz redova sirijskih pobunjenika u svojoj ofanzivi protiv kurdske milicije ući 30 do 35 kilometara duboko u teritoriju Sirije.

Sirija uputila vojsku na sever zemlje

Sirijska vojska počela je da razmešta vojnike na ratišta na severu zemlje kako bi “odgovorila na tursku agresiju na teritoriji Sirije.

Sirijski državni mediji nisu naveli gde su tačno sirijski vojnici upućeni na sever Sirije gde Turska uz pomoć sirijskih opozicionih snaga sprovodi vojnu ofanzivu, prenosi Rojters.

Kurdski političar: Sirijska vlada pregovara sa Kurdima

Sirijska vlada i Sirijske demokratske snage (SDF) predvođene Kurdima održale su pregovore u ruskoj vazdušnoj bazi Hmejmim u Siriji, rekao je sirijski kurdski političar Ahmed Sulejman za Rojters.

On je izrazio nadu da će dogovor zaustaviti tursku ofanzivu i naročito “njene katastrofalne i opasne posledice”.

Pobeglo 785 žena i dece pripadnika Islamske države

Oko 785 žena povezanih sa Islamskom državom i njihove dece pobeglo je iz kampa koji su čuvale snage sirijskih Kurda na severu zemlje, saopštila je danas sirijska Opservatorija za ljudska prava sa sedištem u Velikoj Britaniji.

Direktor organizacije Rami Abdulrahman rekao je, pozivajući se na izvore iz kampa Ain Isa, da tamo vlada anarhija, prenosi Rojters.

Tanjug