MADRID – Vrhovni sud Španije planira da osudi katalonske separatiste na maksimalno 15 godina zatvora, zbog pokretanja referenduma za otcepljenje te pokrajine od Španije, izjavio je jedan član suda.

Najistaknutijih 12 katalonskih lidera optuženi su za bunt i zloupotrebu javnih fondova, međutim niko neće biti okrivljen i osuđen na mnogo strožu kaznu za pobunu, prenosi Rojters.

Kako se navodi, odluku je jednoglasno donelo sedam članova Vrhovnog suda, a očekuje se da će je sudije potpisati sledeće nedelje, najverovatnije u ponedeljak.

Vrhovni sudija Manuel Marčena odbio je da prokomentariše tu informaciju, ali je samo rekao novinarima da je još uvek sve otvoreno jer je odluka nevažeća dok je ne potpišu sve sudije.

Ta odluka, navodi britanska agencija, mogla bi da izazove snažne reakcije u Kataloniji, kao i da još više iskomplikuje špansku političku scenu.

Devet od 12 katalonskih lidera nalazi se u pritvoru skoro dve godine.

Državni tužilac ih je optužio za pobunu, a za jednog od njih, nekadašnjeg zamenika predsednika katalonske vlade Oriola Ž|unkeresa, zatražio je 25 godina zatvora.

Ipak, navodi izvor Rojtersa, sud planira da ga osuidi na 13 do 15 godina zatvora, jer se bunt, za razliku od pobune, smatra narušavanjem javnog reda.

Tanjug /Foto :Tanjug-AP