BERLIN – Nemačke obaveštajne službe zatražile su, posle prošlonedeljnog napada na sinagogu u Haleu, šira ovlašćenja u borbi protiv krajnje desničarskog ekstremizma, uključujući i to da internet kompanije moraju da prijave govor mržnje policiji.

U sredu je u napadu u Haleu ubijeno dvoje ljudi, a napad je priznao 27-godišnji Nemac, prethodno nepoznat policiji.

Napadač, identifikovan kao Šfefan B, navodno je sam napravio oružje prema instrukcijama sa interneta, a pre napada je objavio i antisemitski članak. Napad je, kako podseća AP, prenosi uživo preko jednog popularnog sajta za igranje igrica.

Posle tog napada, nemački zvaničnici su tražili dodatne policijske snage u borbi protiv kranje desničarskog ekstremizma, kao i da se više usredsrede na onlajn platforme koje se, kako upozoravaju, sve više koriste kao sredstvo širenja desničarskog radikalizma i povezivanja istomišljenika na način koji je prepoznat kod islamskih ekstremista.

Šef obaveštajne agencije za unutrašnju bezbednost (BfV), Tomas Haldenvang je rekao da je napadu u Haleu sličan onima u Teksasu, Novom Zelandu i Norveškoj i da pokazuje da je neophodno da bezbednosne službe imaju bolja oruđa za borbu protiv onlajn ekstremizma.

On je pozvao vlasti da dozvole da se instalira softver za nadzor softvera na uređajima koje koriste osumnjičeni kako bi mogle da se “čita” njihova enkriptovana komunikacija.

Šef Federalne kriminalističke policije Holger Minh je ukazao da pretnje i nasilje na internetu stvaraju “atmosferu straga” u Nemačkoj, što odvraća ljude od rada u javnim službama.

“Krivična dela desničara predstavljaju pretnju za našu demokratiju. Situacija je ozbiljna”, upozorio je Minh.

Tanjug