BEČ – Predsednik austrijskog parlamenta Volfgang Sobotka istakao je danas, uoči sastanka Interparlamentarne unije (IPU) u Beogradu, da svako ko blokira početak pristupnih pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom ugrožava evropski kurs Zapadnog Balkana i šteti verodostojnosti Unije.

Najavio je da će konferenciju iskoristiti za dalje uveravanje za potrebom otpočinjanja pristupnih pregovora sa Skopljem i Tiranom.

“Ja sam uvereni podržavalac evropske integracije Severne Makedonije, Albanije I celog regiona Zapadnog Balkana. Kandidati za članstvo Severna Makedonija i Albanija su proteklih godina napravili važan napredak na putu pravnog, političkog i ekonomskog približavanja EU. Severna Makedonija je okončanjem spora oko imena sa Grčkom, pored toga, dala važan doprinos pomirenju i primer je celom regionu. Dalje odlaganje početka pregovora bio bi potpuno pogrešan signal“, poručio je on u saopštenju.

EU, prema njegovim rečima, je nepotpuna bez država Zapadnog Balkana.

“Ko je, po tom pitanju, drugačijeg mišljenja, uzima u obzir opasnost destabilizacije u ekonomskom i bezbednosnom pogledu neposredno pred svojim pragom“, naglasio je Sobotka.

“Albanija i Severna Makedonija prduzimaju sveobuhvatne napore u oblasti pravosuđa i demokratizacije društva. Sve to mora imati i perspektivu, a ona znači početak pristupnih pregovora ako su zemlje ispunile značajne kriterijume“, objasnio je on.

Tanjug