NOVI PAZAR – Pacijentkinja N.H (28) iz Novog Pazara teško je zaražena sepsom prilikom spontanog pobačaja u privatnoj ginekološkoj ordinaciji u ovom gradu. U nedelju uveče kada je prevezena u KC “Kragujevac” imala je sepsu, ugroženi su joj svi najvitalniji organi i bila je životno ugrožena. O tome u kakvom dramatičnom stanju se nalazila mlada žena govori i podatak da je smrtnost u ovakvim slučajevima i do 90 odsto.

– Posle dijagnostifikovanja primenjena je najagresivnija trostruka terapija antibioticima. Međutim, nije došlo do pobojšanja i onda su lekari Urgentnog centra odlučili da primene kontinuiranu antiseptičku dijalizu koja se primenjuje svuda u svetu kada je to neophodno- kaže dr Predrag Sazdanović, vd direktor KC “Kragujevac” koji je nadgledao trodnevno dramatično lečenje pacijenkinje iz Novog Pazara. Ova metoda se u Srbiji primenje još u na IKB u Sremskoj Kamenici, KOB “Dedinje” I Institutu za kardiovaskularnu hirurgiju “Kliničkog centra Srbije”. Nakon primene ove metode u kome se kroz filtraciju krvne plazme eliminišu toksini nastali sepsom i ubrzava rad vitalnih organa, N.H. je izašla iz stanja opasnog po život. Rizik je smanjen za preko 80 odsto u odnosu na stanje u kome je primljena u KC “Kragujevac”.

– Iako je nezahvalno davati bilo kakve prognoze svi su izgledi da će pacijentkinja preživeti posle vrlo teškog stanja u kome se nalazila – kaže dr Sazdanović.

Za sada nije poznato kako se trudnica prilikom spontanog pobačaja zarazila do sepse u privatnoj ginekološkoj ordinacciji u Novom Pazaru, niti šta je uzrok teškog trovanja celog organizma.


Kurir.rs

2 KOMENTARA

  1. Ime dr koji je u Pazaru urahatio ovu ženu, prljavi uslovi rada i eto sepse po šupama i stanovima se obavljaju ovakve operacije samo pare da uzmu.

  2. Au bruke koja je neznalica uradila ovo ženi. Kazniti i zabraniti rad doživotno oduzeti licencu dal bi ovako svoje dijete unakazili. Tako radite i po bolnici prljavi instrumenti.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here