JAGODINA – Ambasador Ruske Federacije u Srbiji Aleksandar Bocan Harčenko,najavio je u Jagodini, da će Srbija uskoro biti deo gasovoda “Turski tok”.

“NIS to radi odlično, gasovod se intenzivno gradi i Srbija će uskoro postati deo ovog gasovoda,”, rekao je Bocan Harčenko, na svečanoj sednici Skupštine grada Jagodine, koja je održana povodom Dana oslobođenja grada u Drugom svetskom ratu od nemačkih nacista.

Stručnjaci i radnici srpsko ruskog preduzeć “Gastrans”, sa kooprentima, koristići suvo vreme, na drugoj deonici od Chuprije do Dunava rade po ceo dan na izgradnji gasovoda tzv. “Turski tok”, kroz Srbiju, .

Sve je podređeno realizaciji ove strateške investicije i roku, do kraja godine, kada bi izgradnja ovog nacionalnog magistralnog gasovoda od Bugarske do Mađarske, trebalo da bude gotova, izjavili su, ranije, Tanjugu graditelji na trasi kod sela Glogovac kod Jagodine.

Desnom obalom Velike Morave, kroz Pomoravlje, položu se kilometri gasovodnih cevi velikog promera, koje se dovoze, sa stovarišta u Chupriji.

Na područjr Jagodine gasovod je stigao 31.jula, a reč je o drugoj deonici, od Chuprije do Dunava, a prva je završena od Bugarske granice do Chuprije.

Gasovod dug 403 kilometra ima četiri dionice, treća je od Dunava do Gospođinaca a četvra od Gospođonaca do granice sa Mađarskoj kod Horgoša.

Biće položeno preko 50.000 tona cevi.

Tanjug