BEOGRAD – Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je danas da uvodjenje novih modernih sistema u MUP znači manje kriminala na ulicama Srbije, te da je jedan od takvih sistem video nadzora kroz pilot projekat “Bezbedan grad” koji je, “nakon ozbiljne analize svih faktora, započet u Beogradu”.”Reč je o sistemu inteligentnog video nadzora koji podrazumeva da se kamere visoke rezolucije postave na oko 800 lokacija u Beogradu, koje će nadgledati ulice, škole, sve one tačke koje su kolege iz MUP-a, na osnovu ozbiljno uradjenih elaborata i procene rizika, zaključile da je neophodno pokriti kamerama”, rekao je Stefanović koji je na Кriminalističko-policijskom univerzitetu povodom početka školske godine održao uvodno predavanje na temu “Savremene tehnologije u razvoju Ministarstva unutrašnjih poslova”.

Stefanović je kazao da će taj video nadzor omogućiti policiji da na brži i efikasniji način otkrije identitet počinilaca krivičnih dela i pomoći im da, na što brži način, dodju do tih ljudi, navodi se u saopštenju MUP-a.

Stefanović je je naveo da takav sistem video nadzora postoji u Londonu, Moskvi, Njujorku, Parizu i drugim gradovima sveta i da je za rezultat imao “pad kriminaliteta, brže spasavanje ljudi u saobraćaju i efikasnije rasvetljavanje krivičnih dela”.

Najavio je da će se usluge MUP-a sve više digitalizovati i da je već danas veliki broj tih usluga dostupan putem elektronskih servisa.

Stefanović je istakao i da se sve baze podataka Ministarstva čuvaju na sigurnim mestima.

“Baze i serveri na kojima se čuvaju ti podaci nalaze se u zgradi MUP-a, osigurani i zaštićeni, isključeni sa svih spoljnih sistema komunikacije i može im se samo fizički pristupiti, a taj pristup je izrazito restriktivan. Mi gradimo sisteme koji pored visokog kvaliteta usluga pružaju i potpunu bezbednost”, naveo je Stefanović.

Beta