BEOGRAD – Predstavnici Srbije sprovode niz aktivnosti na sprečaanju članstva tzv. Kosova u Interpol, izjavio je večeras potpredsednik vlade i ministar unutrašnjih poslova, Nebojša Stefanović, uz ocenu da je sve neizvesno do dana glasanja u Generalnoj skupštini te međunarodne policijske organizacije.

Generalna skupština Interpola biće održana u Čileu, od 15. do 18. oktobra, a Priština je nakon dva neuspeha ipak i ove godine podnela zahtev za članstvo.

Stefanović je za RTS rekao da je cilj da se pokaže da je pozicija Srbije ispravna.

“Ne možete nešto što je potpuno čisto, a KiM je deo Republike Srbije po Rezoluciji 1244 SB UN, zloupotrebljavati u jednoj policijskoj organizaciji i dozvoliti da se oni bave politikom”, rekao je Stefanović.

Dodao je da predstavnici Srbije razgovaraju sa državama koje su ranije glasale za članstvo tzv. Kosova u Generalnoj skupštini Interpola.

“Žzelimo da još jednom ukažemo na sve ono u šta čvrsto verujemo, a to su policijski, politički i pravni razlozi…”, kaže Stefanović.

Podsetio je da su Interpol osnovale UN, a da je 2016. godine GS te međunarodne poilcijske organizacije u Pekingu usvojila rezoluciju u kojoj se jasno navodi da njihova članica može postati samo država koja je članica UN ili država posmatrač.

“Kosovo to svakako nije, ni jedno ni drugo”, rekao je Stefanović.

Ministar je opširno govoreći o svojim aktivnostima i svojih saradnika po tom pitanju, rekao i da je sve to rađeno uz pritisak velikih sila.

Dodao je da je jedan deo srpskog tima već u Čileu, a da će im se on priključiti za nekoliko dana, te da već ima najavljene razgovore sa brojnim delegacijama zemalja članica Interpola i to će, kako je rekao, biti “poslednji napor” koji naša zemlja može da učini da spreči prijem Kosova u članstvo.

“Znam da će biti teško i neizvesno do samog dana glasanja, ali verujemo da možemo da objasnimo da je pozicija Srbije izuzetno ispravna i čista”, rekao je Stefanović.

Primetio je i da su prištinske institucije ovog puta imale drugačiju taktiku, da su manje govorili o tome u javnosti i činili sve da ostave utisak da nisu zainteresovani i da možda neće ni biti glasanja o njihovom članstvu.

Stefanović, međutim, tvrdi da će glasanja biti, te da je to samo “taktika Prištine”.

Poručio je da će se Srbija truditi da, kao i prošlog puta, u saradnji sa drugim državama ne dozvoli da se ponovi pauza između što bi, kako je kazao, moglo pokvari ishod glasanja u korist naše zemlje.

Tanjug