BEOGRAD – Teretni voz kineskih železnica “China Railway Express” sa više od 500 tona opreme za izgradnju brze pruge kroz Srbiju stigao je u Beograd gde su ga dočekali predsednik Srbije Aleksandar Vučić i zamenik ministra trgovine Kine Čen Keming.

Voz je krenuo 24. septembra iz kineskog grada Djinana u provinciji Šangdong, a do Srbije je stigao preko Кazahstana, Rusije, Ukrajine, Slovačke i Madjarske, na razdaljini od 10.500 kilometara.U 28 vagona sa kontejnerima dopremljena je oprema koju kineske kompanije CRBC i CCCC koriste za izgradnju brze pruge od Beograda do Budimpešte koje je deo kineskog projekta “Pojas i put” u koji je uklučena i Srbija.

Vučić je rekao da sva oprema dopremljena iz Kine ispunjavaju evropske standarde i poseduju potrebne sertifikate za izgradnju pruge za velike brzine.

On je istakao da će deo brze pruge kojom će se vozovi kretati brinom 200 kilometara na sat, od Beograda do Stare Pazove, dužine 34,5 kilometra, gde su glavni izvodjači kineske frime, biti završen do jeseni 2021.

“Deonica pruge do Subotice biće završena do kraja 2022. godine, a razgovraću sa Madjarima da oni ubrzaju radove na svom delu, kako bi pruga do Budemišete bila završena u što kraćem roku”, rekao je Vučić.

Po njegovim rečima, brza pruga do Budumpešte obezbediće “perfektne veze sa Evropom”, a za privredu i gradjane, pre svega nove generacije, će “značiti život”.

Vučić je zahvalio predsedniku Kine Si Djinpingu na pomoći u dolasku kineskih investicija u Srbiju, pre svega u železaru Smederevo i RTB Bor, što je, kako je rekao, pomoglo oporavku srpske privrede i da Srbija od zemlje iz koje su svi bežali postane zemlja u koju svi žele da dodju.

Voz iz Kine su u železničkoj stanici Novi Beograd dočekali i potpredsednica Vlade i ministarka gradjevinarstva Zorana Mihajlović, ambasadorka Kine u Beogadu Čen Bo, gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić.

Beta