Naslovna Društvo Svečano otvorena konferencija REFKO 2019

Svečano otvorena konferencija REFKO 2019

NOVI PAZAR/GRAC – U petak 4. oktobra je u Islamskom centru u Gracu svečanim otvorenjem sa radom počela REFormatorksa KOnferencija (REFKO 2019) koja se kao svojom glavnom temom bavi pitanjima islamske zajednice Bošnjaka u dijaspori.

U organizaciji uglednih bošnjačkih prvaka diljem Austrije, i to iz gradova i pokrajinskih prestonica kao sto su Beč, Salzburg, Linc, St. Pölten, Gmunden i Ried, konferencija je okupila izuzetno zavidan krug referenata, ali i veliki broj zainteresovanih učesnika i posetilaca.

Tako su u Gracu ovog vikenda na konferenciji Bošnjaci iz Makedonije, Kosova, Sandžaka – Srbije, Crne Gore, Bosne te niza zemalja Zapadne dijaspore.

Među referentima i uglednim zvanicama su akademici, univerzitetski rektori, profesori, autori, politički funkcioneri, poslanici u državnim parlamentima i medijski eksperti, zatim muftije, izaslanici reis efendija, imami i muallimi, te predsednici zajednica, džemata i udruženja, vakifi i aktivisti.

U skopu programa planirano je sedam tematskih izlaganja i okruglih stolova na niz tema kao što su: (a) iskustva u građenju verske svesti kod Bošnjaka u dijaspori, (b) pitanja bošnjačkog identiteta i kako ga očuvati, (c) istorijat te trenutni pravni okviri i pravne mogućnosti institucionalnog organizovanja, (d) iskustva u integraciji Bošnjaka u multinacionalne verske zajednice u dijaspori, (e) specificnosti bošnjačke dijaspore u odnosu na regiju iz koje Bošnjaci u dijaspori potiču, te (f) uloga i uticaj šireg društvenog okruženja: politike, države, medija itd.

Pred učesnicima konferencije je intenzivan radni vikend u toku kojeg će – oslanjajuci se na dosadašnja iskustva – kritički preispitati trenutno stanje na terenu, te razmeniti viđenja.

U izjavi za medije, Mahdi Mekić, predsednik Islamskog kulturnog centra u Gracu, je obraćajući se u ime organizatora naveo da je cilj konferencije „OKUPITI Bošnjake dijaspore, i to one koji vole i gaje svoj islamski identitet, POVEZATI te Bošnjake međusobno, te sa onima iz njihove rodne grude koji se o njihovoj sudbini brinu, ponuditi platformu za DIJALOG i razmjenu mišljenja, davati IMPULSE, usvajati konstruktivne PREDLOGE, pokretati INICIJATIVE, te PREZENTOVATI usvojene ZAKLJUČKE odgovornim pojedincima i institucijama iz verskog, političkog i društvenog života Bošnjaka kako u domovinskim zemljama tako i širom svijeta.“

Exit mobile version