SJENICA – ”Džamije spajaju ljude, one su im putokaz da se međusobno poštuju i uvažavaju” poručeno je sa današnje svečanosti prilikom otvaranja obnovljene Valide Sultan džamije u Sjenici čije renoviranje je omogućila Republika Turska posredstvom svoje agencije za ekomonski razvoj i saradnju TIKA. Tim povodom, ambasador Turske u Srbiji ponovio je reči turskog predsednika da su Sandžak i Bošnjaci most saradnje između Srbije i Turske, poručivši da će podrška Sandžaku biti nastavljena.

U Sjenici je danas svečano otvorena renovirana džamija Valide Sultan. Otvaranju, koje je organizovao Rijaset Islamske zajednice Srbije, Mešihat Islamske zajednice Sandžaka i Medžlis Islamske zajednice Sjenica, prisustvovali su ambasador Turske Tanžu Bilgič, predstavnici Dijaneta Republike Turske, predstavnici TIKE, delegacije sandžačkih gradova i opština, Bošnjačkog Nacionalnog vijeća, javnog i kulturnog života Sandžaka, te brojni građani.

Svečanost je započeta učenjem mevluda.

Obraćajući se prisutnima ambasador Republike Turske u Srbiji Tanžu Bilgič podsetio je na reči turskog predsednika Redžepa Taipa Erdogana da svaki kulturni i istorijski spomenik u Srbiji predstavlja dokaz povezanosti, saradnje, prijatelsjtva i bratstva dva naroda.

’’Ono što želim da kažem jeste da mi regiju Sandžak i braću Bošnjake doživljavamo mostom saradnje između Republike Srbije i Republike Turske. Imajući to u vidu mi nastavljamo podršku Sandžaku i Srbiji, pa je tako prilikom poslednje posete naš predsednik otvorio i pravosudnu akademiju pri Višem sudu u Novom Pazaru, započeli smo rehabiliticaju putnih pravaca u Sandžaku i položili kamen temeljac za auto-put Beograd- Sarajevo. Nastavićemo da dajemo podršku kao i do sada i koristim ovu priliku da zahvalim našoj agenciji TIKA, srbijanskim vlastima, ali i lokalnim smaoupravama koje su dale dozvole za realizaciju ovih projekata’’

Predsednik Opštine Sjenica Hazbo Mujović kazao je da je današnji događaj, odnosno svečanost povodom otvaranja obnovljene Valide Sultan džamije dokaz pozitivnih tekovina savremene civilizacije, posebno apostrofirajući zajedništvo među ljudima.

Reis Islamske zajednice Srbije Sead efendija Nasufović kazao je da je ova džamija objekat koji spaja ljude.

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Sjenica Sabit efendija Šećović podsetio je da je prilikom poslednje posete Srbiji predsednik Turske Redžep Taip Erdogan ozvaničio otvaranje džamije, a kako ističe, današnje okupljanje je svečanost upriličena tim povodom.

Prisutnima se obratio i muftija Sandžački Senad efendija Halitović. On je posebno ukazao na značaj povezanosti sa Turskom istakavši da je ona važna za ceo islamski svet.

U ime Dijaneta Republike Turske obratio se Fatih Judžel. On je govorio o značaju obnavljanja džamije i nužnosti uspostavljanja još bolje saradnje na polju vere.

’’Današnji dan predstavlja veliku radost za sve nas. Ova svečanost za nas je tim veća jer se nalazimo na svečanosti povodom otvaranja jedne džamije koju su izgradili naši preci,a koju je obnovila Republika Turska i njena agencija za ekonomski razvoj i saradnju TIKA. Danas ćemo sa ovog mesta uputiti dovu za sve koji učestvuju u aktuelnoj misiji, ali iza sve šehide. Nedavna poseta predsednika naše države i predsednika Narodne skupštine naše države je jedan od dokaza koliko su odnosi između Srbije i Turske dobri. Naša je želja da mi kao Dijanet Republike Turske iskoristimo te dobre odnose i učvrstimo našu saradnju i na polju vere’’

Koordinatorka Turske razvojne agencije TIKA Čala Gultek Tosbat podsetila je na istorijat izgradnje džamije i na značaj njenog obnavljanja nakon 150 godina, zahvalivši svima koji su u tom poslu učestvovali.

Svečanost je završena učenjem Kur’an i kerima. Dovu je proučio zamenik muftije Sandžačkog Muhamed efendija Demirović, nakon čega su prisutni klanjali džumu namaz.


rtvnp.rs