BEOGRAD – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je zabrinut po pitanju eventualne destabilizacije i eskalacije sukoba u regionu i da Srbija čini sve da do toga ne dođe, kao i da naša zemlja mora da se naoružava, jer to rade sve zemlje oko nas.

“Ja sam uvek zabrinut i radimo sve da ne dođe do destabilizacije u reigonu. I ova novosadska inicijativa sa Albanijom i Severnom Makedonijom je za nas mnogo važna, jer je to takođe i mirovna i politička inicijativa, ali i ekonomski važna za nas”, rekao je Vučić gostujući na Prvoj.

Kaže da se naoružavaju i Bugarska, Rumunija, Mađarska, Hrvatska i druge manje zemlje u skladu sa svojim mogućnostima.

“Vidimo ko sa strane naoružava i Albance na KiM i koje helikoptere trži Crna Gora i sve to pratimo”, rekao je predsednik Srbije.

Dodaje da ne možemo da pratimo Rumuniju po novcu kada je reč o naoružavanju niti da kupujemo sistem koje oni kupuju, ali da mozemo zemlje poput Bugarske i Mađarske.

“Morate da razmišljate o radarsko – elektronskoj borbi i ometanju, sada sve radi na drugom nivou. Zašto se svi naoružavaju u svetu – više nema jednog policajca u svetu, a ima mnogo igraca”, rekao je Vučić i podsetio na izreku bolje biti godzila nego bambi.

Kazao je da je ranije bila jedna godzila, dok ih sada ima mnogo više u različitim delovima sveta i da su pored SAD, Kine i Rusije, tu i Indija, Turska, afričke zemlje, Japan, Indokina…

“Svi brinu o sebi i znaju da više nema jedinstva, kao što ga je bilo kada je 19 zemalja napalo Srbiju i svi gledaju kako da se zaštite. Da li će to biti izvor sukoba u budućnosti… Ne smemo da budemo slabi, jer će uvek neko naći ”lajbnicov razlog” ako smo lak plen. Ne smemeo da budemo bambi i zato se ekonomski slažimo”, naglasio je Vučić.

Tanjug