BEJRUT – Desetine hiljada ljudi izašlo je danas, treći dan uzastopno, na ulice libanskih gradova kako bi protestovale protiv vlasti koju optužuju za kronizam, odnosno poveravanje važnih javnih funkcija prijateljima i njihovim štićenicima, i dovođenje zemlje na rub ekonomske propasti.

Kako prenosi Rojters, protesti u centru Bejruta protekli su mirnuo i u gotovo festivalskoj atmosveri, s obzirom da su demonstranti svih uzrasta nosili zastave i pesmom pozivali na revoluciju.

Od juga pa sve do istoka Libana, demonstranti su marširali na protestnim skupovima i blokirali puteve kako bi iskazali svoje nezadovoljstvo sa političkom elitom, uprkos pojavljivanju naoružanih muškaraca lojalnih šiitskom pokretu Amal, koji su pokušavali da ih zastraše i oteraju, navodi britanska agencija.

Najnovij talas protesta i nemira u Libanu, za koji Rojters navodi da je “najveći u decenijama”, izbio je zbog povećanja troškova života i novih poreskih obaveza.

U nove poreske obaveze bila je uključena i taksa za pozive preko aplikacije “Votsap”, koju je vlada ukinula odmah po izbijanju protesta.

U pokušaju da umiri demonstrante, ministar finansija je posle sastanka sa premijerom Saadom al Haririjem saopštio da su se dogovorili da u novu budžet ne budu uključene nikakve dodatne takse, navodi Rojters.

Tanjug /Foto :Tanjug-AP