NIŠ – Na niškom vojnom aerodromu „Narednik pilot Mihajlo Petrović“ danas je održana svečanost povodom Dana vojnih padobranaca – 14. oktobra, na kojoj su pripadnici 63. padobranskog bataljona obeležili 75 godina od formiranja prvih padobranskih jedinica u Srbiji.

Jubilej, kakvim se retko koja zemlja u svetu može pohvaliti, padobranci su pred nekoliko hiljada građana Niša obeležili onako kako samo oni znaju – padobranskim skokovima.

Komandant Specijalne brigade brigadni general Miroslav Talijan je u govoru pozdravio porodice poginulih junaka, njihove naslednike i veterane 63. padobranske brigade.

Podvukao da su pripadnici padobranskog bataljona između prošlogodišnjeg i današnjeg obeležavanja Dana vojnih padobranaca svoju osposobljenost i operativnu sposobnost osvedočili i unapredili na čitavom korpusu uspešno realizovanih zadataka, prikaza i vežbi u Srbiji i inostranstvu, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Reči komandanta Specijalne brigade potvrdio je i komandant 63.padobranskog bataljona potpukovnik Boban Georgijev.

On je podsetio na uspešno izvršene brojne zadatke poput padobranskih skokova, taktičkih uvežbavanja i vežbi, različitih gađanja i zajedničkih vežbi sa pripadnicima specijalnih jedinica stranih oružanih snaga iz Ruske federacije, Belorusije i Grčke.

Tanjug