BAGDAD – Tokom antivladnih protesta u Bagdadu i na jugu Iraka ubijene su 104 osobe, uključujući osam pripadnika bezbednosnih službi, saopštilo je danas iračko Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Portparol iračkog Ministarstva Sad Man rekao je da je tokom nemira ranjeno 6.107 demonstranata i više od 1.300 pripadnika bezbednosnih službi, prenosi AP.

On, takođe, tvrdi da niko od pripadnika vladnih snaga nije direktno pucao na demonstrante tokom protesta.

Man je na konferenciji za novinare, koja je prenošena na televiziji, rekao da su vlasti u Iraku osudile sve napade na medije, pošto su se pojavili navodi o upadu neidentifikovanih grupa u kancelarije nekoliko domaćih i stranih medija, prenosi Rojters.

Prethodno je danas AP preneo da su irački vojnici pucali u pravcu oko 300 antivladinih demonstranata u predgrađu Bagdada koji su se šesti dan okupili u protestima.

Grupa maskiranih osoba juče je, kako je prenela stanica Al-Arabija, napala juče kancelarije televizijskih stanica u Bagdadu.

Protesti u Iraku, koji su počeli u utorak, izbili su zbog nezadovoljstva uglavnom mladih koji traže posao, bolje komunalne usluge, kao i borbu protiv endemske korupcije u toj naftom bogatoj zemlji.

Tanjug