ŽENEVA – Turska bi mogla da bude smatrana odgovornom za pogubljenja nekoliko kurdskih boraca i jednog političara koja je izvela jedna Ankari bliska oružana grupa, a ta dela bi mogla biti okarakterisana kao ratni zločin, upozorile su danas Ujedinjene nacije.

“Pozivamo turske vlasti da odmah pokrenu nezavisnu, transparentnu i nepristranu istragu i da privedu odgovorne od kojih se neki mogu identifikovati preko video snimaka koji su sami objavili na društvenim mrežama”, rekao je portparol UN za ljudska prava Rupert Kolvil.

On je rekao je da taj snimak pokazuje kako pripadnici grupe Ahrar al-Šarkija, bliske Turskoj, vrše pogubljenje trojice kurdskih zarobljenika na autoputu između Hasake i Manbidža 12. oktobra. Istog dana ubijen je i kurdski političar Hevrin Kalaf na istom putu i od strane iste grupe.

Prema rečima Kolvila, grupne egzekucije mogle bi se označiti kao ratni zločini, prenosi Rojters.

“Turska bi kao država mogla da se smatra odgovornom za povrede koje počine pridružene grupe dok god Turska nad njima ima efektivnu kontrolu ili nad operacijama u kojima se te povrede prava dogode”, rekao je Kolvil.

Tanjug /Foto :Tanjug-AP