BEOGRAD – Evropska unija je najveći donator Srbije i nikada ne bi uložila toliku energiju i sredstva bez čvrste vere u njenu evropsku sudbinu, izjavio je za sutrašnju “Politku” počasni član Evropskog saveta Herman van Rompej.

Bivši predsednik Saveta EU i premijer Belgije, koji će sutra s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Beogradu učestvovati na panelu “EU i Srbija: zajednička sudbina?”, ističe da je za njega očigledna činjenica da Belgija, EU i Srbija dele zajedničku sudbinu, što je i razlog zašto EU ostaje odlučno posvećena podsticanju Srbije na evropskom putu.

“To je pitanje elementarne geografije, zajedničke istorije i kulture, i EU to stalno iznova potvrđuje. Balkan pripada Evropskoj uniji i ima mnogo toga da joj ponudi”, kaže Van Rompej.

On naglašava da se politika EU u sferi proširenja ne ogleda samo u rečima, već i u iznosu od 200 miliona evra godišnje u finansijskoj i materijalnoj pomoći koju pruža u brojnim oblastima, kako bi Srbiji pomogla da se približi evropskoj porodici i podstakla njen razvojni potencijal.

Podseća da su odobreni grantovi za razne inicijative i projekte u domenu saobraćaja, vladavine prava, energije, životne sredine, i to nezavisno od zajmova koje Evropska investiciona banka daje za infrastrukturne projekte i podršku malim i srednjim preduzećimau Srbiji.

Tanjug /Foto :Pixabay