KUZMIN/SR. RAČA – Da smo ranije gradili puteve, a ne mržnju izbegli bismo katastrofe, ali više nemamo pravo na takve greške, poručio je danas predsednik Aleksandar Vučić na svečanosti početka gradnje autoputa Beograd – Sarajevo.

Predsednik Vučić istakao je da je današnji početak radova na tom auto putu istorijski događaj, važan za ceo region, jer počinjemo jedan prostor da povezujemo, otvaramo i spajamo.

Kad bude gotov auto-put, od BG do SA putovaće se tri sata

Za tri sata lagane vožnje stizaće se od Sarajeva do Beograda, kazao je danas predsednik Aleksandar Vučić nakon trilateralnog sastanka Srbija-BIH-Turska, a najavljujući najvažniji projekat koji predstoji Srbiji i Bosni i Hercegovini, gradnju auto-puta Beograd Sarajevo.

Srbija je obezbedila svu potrebnu dokumentaciju, kazao je srpski predsednik, dodajući da će most preko Save biti izgrađen našim parama, te da bi gradnja samog auto-puta od Kuzmina do Rače trajala godinu i po, aIi da će zbog mosta trajati tri godine.

Erdogan: Svedoci smo istorijskog trenutka za naše zemlje

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan poručio je, sa obeležavanja početka izgradnje auto-puta Beograd – Sarajevo, da je danas istorijski trenutak za Srbiju, BiH i Tursku, kao i da je jedini cilj Turske uspostavljanje mira i prosperiteta na Balkanu.

Erdogan je poručio da se nikad ne sme zaboraviti da su ove teritorije u poslednjih 25 godina pretprele velike bolove i patnje, plaćajući velike cehove.

Komšić: Auto-put simbol budućih boljih odnosa SRB i BiH

Predsedavajući Predsedništva BiH, hrvatski član Željko Komšić poručio je danas na obeležavanju početka izgradnje auto-puta Beograd-Sarajevo da je ta saobraćajnica simbol budućih odnosa Srbije i BiH i prijateljskih veza između naroda i zemalja.

“Ovo je auto-put i komunikacija, ali je pored toga i simbol naših budućih boljih odnosa, ovo je simbol prijateljskih veza između naših ljudi i zemalja”, rekao je Komšić i dodao da se nada da će sledeće godine ista takva ceremonija biti održana i sa druge strane reke.

Džaferović: Auto-put vodi region u mir i stabilnost

Bošnjački član Predsedništva BiH Šefik Džaferović čestitao je danas Srbiji što je završila sve, inače komplikovane, procedure za izgradnju auto-puta Beograd-Sarajevo i izrazio nadu da će to što pre učiniti i BiH kako bi se dva grada i dve zemlje što pre i što kvalitetnije povezale.

Ovo je trenutak, rekao je on, izgradnje nečega što kompletan region vodi u mir, stabilnost, prosperitet i razvoj.

Dodik: Ovde se vidi opredeljenje Srbije da pomaze BiH i RS

Član Predsedništva BiH Milorad Dodik ocenio je danas da je gradnja auto-puta Beograd Sarajevo istorijski događaj koji predstavlja vraćanje duga regionu i ljudima koji žive u njemu.

“Danas je istorjski dan, gradanja mosta na trasi autoputa koji treba da poveže Srbiju BiH RS, Banjaluku, Beograd, Tuzlu, Brčko je vraćanje duga ovom narodu, ovom regionu, ovom kraju, jer se kroz istorju nisu gradile komunikacije koje je trebalo da povežu Srbiju i RS i BiH, nego su građeni neki drugi putni pravci”, rekao je Dodik.

Obeležavanje početka izgradnje autoputa Beograd – Sarajevo

Kod mosta preko Save u Sremskoj Rači danas se svečano obeležava početak izgradnje autoputa Beograd – Sarajevo, u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučicća, predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana i članova Predsedništva BiH Željka Komšića, Milorada Dodika i Šefika Džaferovića.

Ceremoniji, na kojoj će predsednici Srbije i Turske i članovi Predsedništva BiH položiti kamen temeljac za izgradnju autoputa, prisustvuje i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović.