BEOGRAD – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić zahvalio je danas turskom predsedniku Redžepu Tajipu Erdoganu zbog, kako se izrazio, “nesumnjive stabilizujuće uloge” koju Turska ima na Balkanu.

Nakon trilateralnog sastanka na Samitu Srbije, Turske i BiH u Beogradu, Vučić je rekao da je ta stabilnost veoma važna na Balkanu, ne samo za sadašnji trenutak već i za godine koje dolaze.

Vučić je zahvalio Erdoganu i zbog toga što je svojim produženim ostankom u Beogradu i najavljenim odlaskom u Sremsku Raču, gde će biti obeležen početak radova na autputu Beograd-Sarajevo, pokazao koliko su mu važni i Srbije i BiH i čitav region.

On je ocenio da je od 1945. godine “neka nevidljiva ruka” sprečavala izgradnju dobrih veza, odnosno puteva i pruga izmedju Srbije i BiH, ali da je sada došlo vreme da se to promeni i da je Srbija već završila kompletnu dokumentaciju za izgradnju autoputa i obavezala se da kompletno finansira izgradnju mosta preko Save. ;

“Spajamo se sa Bijeljinom, koja je drugi najveći grad u Republici Srpskoj, a idemo i do Tuzle, koja je drugi najveći grad u Federaciji. To je od fantastičnog značaja za naše trgovinske odnose, koji su sve veći”, rekao je Vučić.

On je dodao da će biti gradjen i drugi deo autoputa, koji će spojiti Sarajevo sa Beogradom preko Višegrada i Požege i da će tako biti spojeni i Srbi iz Srbije sa onima u Gackom, ali i Bošnjaci iz Novog Pazara, Tutina i Sjenice sa Sarajevom.

“Ako to završimo, ljudi će biti mnogo bolje povezani i imaćemo svi bolje rezultate”, rekao je Vučić.

Beta