BEOGRAD – Ministar odbrane Aleksandar Vulin sastao se u Pekingu sa članovima tima Vojnotehničkog instituta Ministarstva odbrane i ratnog vazduhoplovstva Vojske Srbije koji borave u Kini gde sa kineskim partnerima zajedno rade na projektu naoružanih bespilotnih letelica.Kako se navodi u saopštenju, to ;je prva faza transfera tehnologija za razvoj i proizvodnju bespilotnih letelica koja takodje obuhvata reprojektovanje bespilotne letelice Pegaz kako bi mogla da prihvati dodatnu opremu, avioniku, opto-elektronske sisteme i instalaciju naoružanja kako bi se postigli zadati taktičko-tehnički zahtevi za prvu srpsku borbenu bespilotnu letelicu.

“Naša strana će zatim rekonstruisati letelicu, a kineska strana će preprojektovati deo svoje elektronske opreme i avionike u skladu sa rezultatima prve faze. Sve proračune, analize, kompjuterske simulacije i laboratorijska istraživanja biće uradjena zajedno kako bi naši inženjeri stekli iskustva koja im nedostaju”, navodi se.

Ministarstvo je dodalo da će tako zajednički modifikovana i opremljena letelica biti testirana prvo u Kini, a zatim u Srbiji, uključujući i bojevo gadjanje laserski vodjenim raketama radi uvođenja u naoružanje Vojske Srbije.

Nakon toga, u trećoj fazi, uz pomoć kineskih stručnjaka, biće ustanovljena serijska proizvodnja letelice Pegaz u Srbiji.

Beta