BEOGRAD – Za poslednjih pet godina država je za lečenje dece u inostranstvu i retke bolesti izdvojila 11 milijardi dinara, odnosno više od 90 miliona evra.

Od 2014. do danas na lečenje u inostranstvo o trošku Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje i Budžetskog fonda upućeno je 4.148 pacijenata i za to je izdvojeno oko četiri milijarde dinara, izjavio je danas ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

“Koliko je to značajan napredak i koliko odgovorno država pristupa ovoj oblasti najbolje ilustruje podatak da je preko budžetskog fonda, koji smo osnovali 2014. godine, do danas je 180 mališana otišlo na lečenje u inostranstvo, neki od njih i više puta, 339 uzoraka je poslato u inostranstvo da se dođe do dijagnoze i 31 lekar iz inostranstva je dolazio u Srbiju da leči našu decu. Za to smo do sada izdvojili 950 miliona dinara”, rekao je Lončar.

On je za RTS naglasio da je istovremeno, 2009. godine preko RFZO na lečenje u inostranstvo o državnom trošku poslato 192 građana Srbije, a ove, 2019. godine, do 1. oktobra, već njih 719.

“Jasna je i evidentna razlika, odnosno koliko više pažnje i više sredstava država danas izdvaja brinući o onima kojima je lečenje u inostranstvu neophodno”, istakao je ministar zdravlja.

Više od sedam milijardi dinara, kako je rekao, izdvojeno je za lečenje osoba koje boluju od retkih bolesti, za koje do 2012. godine država nije “davala ni dinar”.

On je naglasio da će, osim izgradnje zdravstvene infrastrukture – novih kliničkih centara i bolnica, kao i nabavke nove medicinske opreme, država nastaviti da pomaže i lečenje dece u inostranstvu.

Lončar je naveo da su pacijenti oboleli od malignih bolesti, sa tumorima i metastazama na različitim organima, kojima je bio potreban tretman iks nožem, ranije upućivani u inostranstvo, a da se danas uspešno obavljaju tretmani na savremenim aparatima za stereotaksičnu radioterapiju- Iks nožu i Gama nožu u Kliničkom centru Srbije.

U Centru za iks nož Kliničkog centra Srbije, za godinu dana, od kada je otvoren, lečeno je 509 obolelih. Ministar zdravlja Zlatibor Lončar kaže da je Srbija, lečeći pacijente na iks i gama nožu, za poslednje četiri godine uštedela 40 miliona evra.

“Prosečno, cena tretmana na Gama nožu u inostranstvu je 10.000 evra, znači oko 30 miliona evra smo uštedeli za četiri godine lečeći pacijente kod nas, u KCS. Takođe, za samo godinu dana smo na 509 pacijenata na iks nožu uštedeli deset miliona evra, uzevši u obzir cenu jednog tretmana od 20.000 evra na ovom aparatu u inostranstvu “, ističe Lončar.

Pre toga, podseća ministar, mali broj pacijenata je odlazio u inostranstvo, a mnogi nisu ni dočekali tretman ovim savremenim aparatima.

Tanjug