PODGORICA – Novi snimci iz Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija, u koje je Dan imao uvid, potvrđuju sumnje da zatvorenici u ćelijama poseduju narkotike i da se više i ne kriju prilikom konzumiranja. Na jednom od snimaka koji su dostavljeni njihovoj redakciji vidi se osuđenik koji konzumira kokain. Na stočiću pored kreveta je napravio takozvanu liniju od belog praha i ušmrkavao je, piše taj dnevni list.

U ćeliji koja se nalazi u delu za osuđene u tom momentu bila su još četvorica zatvorenika. Jedan od zatvorenika je pitao cimera šta to radi i počeo da ga snima kamerom na mobilnom telefonu.

– Šta radiš to? Drogiraš se, je li upitao je taj osuđenik cimera kog je snimao.

– Šmrkam, da. Snimaš li me to upitao ga je zatvorenik koji je konzumirao kokain i dodao: „Snimaj slobodno, boli me k….“.

Cimer ga je upitao zašto to radi i da li mu to dozvoljavaju.

U nastavku snimka vide se i ostali delovi više ćelija, toalet i dnevni boravak. Vide se osmokrevetne sobe u katastrofalnom stanju: vlažni zidovi, zarđale metalne kasete, polomljene plastične stolice i mali prozori sa rešetkama.

U dnevnom boravku se vide četiri drvene klupe i stolovi, frižder i mali šporet. Zatvorenici su prikazali i toalet u kojem je u funkciji jedna tuš-kabina i jedan takozvani čučavac. Zatvorenici upozoravaju na izvore zaraze u spuškom zatvoru, a nedavno je nekoliko njih bilo zaraženo šugom, o čemu je Dan pisao. Zatvorenici iz te ćelije su izolovani kako bi se sprečilo širenje zaraze.

Ovo nije prvi slučaj da zatvorenici u ZIKS-u konzumiraju narkotike, ali jeste prvi snimak koji to dokazuje. Pre tri godine u spuškom zatvoru je preminuo mladić usled, kako se sumnja, prekomerne upotrebe narkotika.

Istraživanje nevladinih organizacija Akcija za ljudska prava i Juventas 2016. god je pokazalo je da svaki peti zatvorenik koji je koristio drogu pre dolaska u Zavod za izvršenje krivičnih sankcija (ZIKS) nastavlja sa drogiranjem i u zatvoru. Prema njihovoj proceni, takva praksa iziskuje reakciju nadležnih institucija, pre svega kroz sprečavanje unošenja psihoaktivnih susptanci u zatvor, ali i kroz omogućavanje lečenja zavisnicima kada se nađu iza rešetaka.

Istraživanje je pokazalo da četvrtina ispitanika smatra da se droga u zatvoru može nabaviti lako, dok 45 procenata tvrdi da u ZIKS-u ima ljudi koji koriste narkotike.

Po naređenju uprave ZIKS-a, u poslednje vreme se sprovode detaljne kontrole hrane i predmeta koji se unose u zatvor. Pored članova porodica i prijatelja osuđenika, detaljnom pretresu su podvrgnuti i službenici zatvora zbog sumnje da neki od njih dostavljaju drogu zatvorenicima.

Ipak, uprkos strogim kontrolama, taj problem nije iskorijenjen, pa osuđenici i dalje dobijaju drogu.

Bilo je slučajeva kada su zatvorenici drogu dobijali i spolja. Ubacivana im je praćkama i na druge načine iza žice. Zbog toga su pojačane kontrole i na kritičnim tačkama izvan zatvora.