BEOGRAD – Međunarodna konferencija “Žene lideri i održivi razvoj – istinski ravnopravne” završena je danas u Beogradu uz poruku da moderna žena teži obrazovanju, zaposlenju, samoostvarivanju, kao i da aktivno učestvuje u društvenom životu.

Tokom dvodnevnog trajanja konferencije o položaju žena govorile su globalne zavničnice i zvaničnici, a u cilju uspostavljanja saradnje između žena stvetskih lidera, sa ženama liderima iz naše zemlje i sa Balkana.

Ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Ðukić Dejanović govoreći na panelu o “Ženi i porodici” kazala je da je jedna od najbitnijih promena sa kulturološkim značajem savremenog društva emancipacija, odnosno promena uloga žene u privatnoj i javnoj sferi.

“Obrazovanje, zaposlenje, samoostvarivanje, kao i aktivno učešće u društvenom životu samo su neke od životnih opcija kojima moderna žena teži”, istakla je Ðukić Dejanović.

Dodala je da je još jedan od izazova sa kojim se Srbija, ali i ostale evropske i svetske države suočavaju, jeste starenje stanovništva.

“Trendovi pokazuju da će do 2050. godine oko 1,5 milijardi ljudi imati više od 65 godina, što će premašiti broj adolescenata, ali ono što je posebno uočljivo jeste vidna feminizacija starenja” rekla je ministarka i dodala da u svetu, ove godine, u populaciji iznad 65 godina 55 odsto čine žene, a više od 80 godina njih je čak 61 odsto.

Guvernerka Hanti – Mansijskog autonomnog okruga – Jugre iz Rusije Natalija Komarova rekla je da je na konferenciju došla u ime Evroazijskog ženskog foruma, i da na nju treba gledati sa ženske strane, na harmoničan način, da žene mogu sasvim ravnopravno da žive.

“Uloga foruma je vrlo korisna u međunarodnoj saradnji i to je organizacija koja radi na različitim pitanjima rodneravnopravnosti sa profesionalcima“, izjavila je Komarova.

Domaćin konferencije i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Ðordević svečano je zatvorio konferenciju, zahvalio se svim učesnicama i gošćama i istakao da njima pripada sva zasluga za uspešno realizovanu konferenciju.

Takode, ministar je rekao da su one pomogle da se pošalje jasna poruka i ideja, da se otvoreno prica na razne teme koje se tiču položaja žena.

„Postoje žene lideri, to nije nešto imaginarno, i one treba da nam podele svoje iskustvo, kako bi mlade žene, mladi naraštaji, neke buduće liderke, imale mogućnost da se mnogo lakše izbore sa izazovima“, izjavio je ministar.

U okviru završnog dela, potpisana je i Zajednička izjava o namerama za razvoj saradnji između Vlade Hanti-Mansijskog autonomnog okruga – Jugre i Ministarstva za rad zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja je organizator te međunarodne konferencije, a tokom dvodnevnog trajanja na konfereniciji su, između ostalih, govorile guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković, ministrka pravde Nela Kuburović, predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović, rektorka Moskovskog Socijalnog državnog univerziteta Natalija Počinok, predsedavajuća državnog komiteta za porodicu, žene i decu Azerbejdžana Hidžran Gujsenova…

Tajug