NOVI PAZAR – U odnosu na 2018. godinu broj vakcinisane dece MMR vakcinom u Novom Pazaru drastično je smanjen – upozorava načelnica Dečjeg dispanzera dr Vesna Tomović. Za prvih šest meseci svega 30 odsto dece od jedne do tri godine je vakcinisano ovom vakcinom, dok je taj procenat nešto viši za stariju decu. Ovo su alarmantni podaci jer procenat vacinisane dece treba da bude iznad 95 odsto – kaže za RTV Novi Pazar doktorka Tomović i poziva sve roditelje da ne veruju u antivakcinalni lobi već da na vreme zaštite svoju decu.

Fahreta Zukorlić je mama petnaestomesečnog Anela i, kao i za prvo dete, na vreme je došla u Dečiji dispanzer da dete primi MMR vakcinu. Kaže da je odlučila da posluša lekare i zaštiti svoje dete.

“U hodniku su roditelji počeli sa pričom da ne treba da vakcinišem sina, a ja sam i prvo dete vakcinisala i sve je u redu. Došla sma još jednom da se posavetujem sa lekarima ali ću svakako vakcinisati dete. Mnogo je informacija sa strane koji mogu da zbune roditelje” – kaže Fahreta.

Pedijatri smatraju da je više savesnih roditelja poput Fahrete ne bi bilo problema sa epidemijama poput one malih boginja koja je zabeležena krajem 2017. i tokom 2018.godine u Srbiji.

Podaci za 2019. godinu o broju vakcinisane dece u Novom Pazaru alarmantni su – upozorava načenica Dečjeg dispanzera dr Vesna Tomović koja smatra da roditelji suviše veruju antivakcinalnom lobiju ali i nestručnim ljudima iz okruženja. Ona je apelovala i na sve relevantne instuticije u Gradu da reaguju i pomognu u motivisanju roditelja da na vreme vakcinišu svoju decu.

“Imamo veliki problem sa roditeljima. U periodu kada dete treba da primi MMR vakcinu oni se premišljaju, odlažu dok dete ne prohoda i ne progovori, ali i kada se to desi , ne dolaze na vakcinaciju. Neophodna je sveobuhvatna kampanja na nivou celog grada kako ne bi došlo do epidemije” – kaže dr Tomović.

MMR vakcina je trovalentna vakcina koja štiti dete od malih boginja ili morbila, zaušaka i rubeola. Daje se deci u uzrastu od 13 do 15 meseci a postoji od 1972.godine.


rtvnp.rs