NOVI PAZAR – Delegacija bratskog grada Konje u Republici Turskoj, posetila je danas Novi Pazar, gde se sastala sa gradonačelnikom Nihatom Biševcem i njegovim saradnicima. Gostujuću delegaciju činili su Ugur Ibrahim Altaj, predsednik Unije gradova i opština turskog sveta I gradonačelnik Konje, Ramazan Solmaz – državni pravobranilac, Hasan Ay- pedsednik Suda, Ercan Uslu- generalni sekretar Gradske uprave i počasni konzul BIH u Konji, Izet Sancakli- direktor bolnice i Ebubekir Uygur – šef kabineta gradonačelnika Konje.

“Iz godine u godinu imamo sa prijateljima I bratskim gradovima u Turskoj sve bojlu saradnju. Upravo su Bošnjaci koji žive u Turskoj most saradnje te zemlje sa Sandžakom i Novim Pazarom. U okviru današnjeg sastanka potvrdili smo izuzetno snažne partnerske odnose i smer u kome nastavljamo zajednički rad za dobrobit naših građana”, kazao je gradonačelnik Nihat Biševac.

“Zahvaljujući dobrim odnosima Srbije i Turske omogućavaju nam da gradimo partnerstva. Novi Pazar jeaktivan član Zajednice opština turskog sveta sa kojim ćemo ralizovati brojne projekte I o tome smo danas razgovarali sa gradonačelnikom”, kazao je Altaj ističući da je poseban povod posete obilazak novopazarske Opšte bolnice, za koju je Medicinski fakultet Univerziteta u Konji je u saradnji sa Crvenim polumesecom nedavno obezbedio vrednu donaciju.

“Isticali smo više puta izuzetnu pomoć Ministarstva zdravlja Republike Srbije ali i međunarodnu podršku od naših dugogodišnjih prijatelja prijatelja. u prethodnom periodu kompletno je uz poršku Turske razvojne agencije rekonstruisan ginekološki blok, opremljen deo nefrološkolg bloka, a od bratskog grada Konja dobili smo ležajeve od kojih će jedan broj biti ustupljen Specijalnoj bolnici za neuro muskularne bolesti”, kazao je direktor Opšte bolnice dr Meho Mahmutović.

U pitanju su izuzetno skupi električni ležajevi koji su pacijentima Opšte bolniceu postupku oporavka preko potrebni. Grad Novi Pazar i Opšta bolnica realizuju niz zajedničkih projekata a zajednička je, kako je istaknuto, i inicijativa za nabavku opreme, koju su prijatelji u Konji prepoznali i realizovali.