ŠANGAJ – Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić sastala se jutros u Šangaju sa predstavnicima kineske kompanije Huavej, čime je započela višednevnu posetu Kini.

Brnabić je rano jutros po srednjeevropskom vremenu razgovarala sa potpredsednikom Huaveja i predsednikom te kompanije za Evropu Li Jianom.

Li je istakao da Huavej, koji u Srbiji posluje više od decenije, ima veoma pozitivne utiske i zahvalio je na saradnji.

Premijerka je navela da je zadovoljna zbog saradnje sa kineskom kompanijom, ističući kao važna dva projekta koja Huavej realizuje u Srbiji, sa “Telekomom” i sa srpskim MUP-om.

Sa premijerkom, sastanku prisustvuju i potpredsednik vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić, ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović, kao i predsednik PKS Marko Čadež.

Na sastanku su i ambasadorka Kine u Srbiji Čen Bo, ambasador Srbije u Kini Milan Bačević i predsednik Saveta za koordinaciju saradnje sa Kinom i Rusijom Tomislav Nikolić.

Najznačajniji susret u Šangaju premijerka Srbije danas će imati sa predsednikom Kine Si Ðinpingom.

Pre razgovora sa kineskim liderom, Brnabić će, u odvojenim sastancima, razgovarati i sa predstavnicima Banke Kine i kompanije Hbis.

Inače, programom premijerkine posete Kini planirano je da tokom održavanja Srpsko – kineskog poslovnog Foruma bude potpisan Memorandum o razumevanju između Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu i kompanije Huavej tehnolodžis.

Huavej je kineska kompanija multinacionalnog umrežavanja i telekomunikacione opreme i usluga.

Duže od decenije posluje i u Srbiji.

Na konferenciji o inovacijama u okviru saradnje Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope “17 + 1”, početkom oktobra ove godine u Beogradu, Huavej je predstavio najnoviju 5G tehnologiju.

Ranije ove godine, u julu, u Beogradu je boravio kineski ministar uprave za digitalni prostor Džuang Žungven, koji je u razgovoru sa srpskim ministrom telekomunikacija Rasimom Ljajiceh preneo zainteresovanost vodećh kineskih kompanija iz oblasti telekomunikacija za učešće u razvoju 5G mreže u Srbiji.

Ljajić je tada izrazio zadovoljstvo saradnjom dve zemlje u oblasti informaciono – komunikacionih tehnologija, navodeći da je jedan od najvidljivijih rezultata na tom planu izgradnja optičkih mreža koju “Telekom” realizuje sa kompanijom “Huavej”, a koja će omogućiti da oko 750.000 domaćinstava u Srbiji ima najbrži mogući pristup internetu.

Tanjug