NOVI PAZAR – Predstavnici Grada Novog Pazara i Sandžačke demokratske partije tradicionalno, povodom Dana Sandžaka, posetili su Pljevlja i položila venac na spomen ploču, na zgradi Gimnazije gde je održana osnivačka Skupština ZAVONOS-a.

Polaganjem cveća predstavnici Grada Novog Pazara i Sandžačke demokratske partije svima onima koji su tog dana bili okupljeni oko antifašističke ideje iskazali su zahvalnost.

“Među 252 delegata bili su Crnogoraci, Srbi i Bošnjaci. Nisu tada samo konstituisani organi Veća, već je Sandžak definisan i utvrđena je vizija i ideja Sandžaka, kao celine koja se zasniva na poštovanju sloboda i antifašizma. Te vrednosti su i danas, u ovim vremenima jako potrebne”, kazao je načelnik Gradske uprave Novog Pazara Džemil Divanefendić.

Predstavnici Novog Pazara su podsetili da je u Pljevljima Sandžak definisan na principima tolerancije, slobode i multietičnosti.

“Te ideje koje su proklamovali pokojni Sreten Vukosavljević i rahmetli Murat Šećeragić danas su deo i modernih evropskih vrednosti. Na tim idejama multietičnosti, tolerancije, suživota, zajedničkog rada… počiva i politička platforma Sandžačke demokratske partije, koja je zato i najjača politička partija u Sandžaku”, rekao je nakon polaganja cveća predsednik gradskog odbora SDP Fahrudin Đekić.

Cveće u Pljeviljima položile su i predstavnice Bošnjačke stranke u Crnoj Gori, kao i predstavnici brojnih drugih organizacija i institucija.