BERANE – Poslanik Demokratskog fronta Budimir Aleksić pozvao je gradonačelnika berana Dragoslava Šćekića da u tom gradu podigne spomenik četničkom vojvodi i osuđenom ratnom zločincu Pavlu Đurišiću.

„Pozivam Šćekića da Opština i sponzori kojih ima, podignu spomenik Đurišiću koji je bio pripadnik antifašističkih formacija Draže Mihajlovića koga je odlikovao Šarl De Gol i američki predsednik Truman 1948. za doprinos antifašističkoj borbi. Bilo bi baš u duhu sećanja na atifašističke tekovine da u Opštini Berane podignu spomenik Pavlu Đurišiću pa onda da pratimo kako će Vlada i Duško Marković reagovati“, kazao je Aleksić.

Pavle Đurišić je bio četnički vojvoda, saradnik nacističke Nemačke i fašističke Italije, ratni zločinac i na kraju komandant kvislinške Crnogorske narodne vojske.

Đurišićeve trupe su izvršile pokolj muslimana Pljevalja, Čajniča i Foče februara 1943. godine, najmasovniji ratni zločin etničkog čišćenja koji su počinile četničke formacije tokom drugog svetskog rata.

Aleksić je pitao ministra kulture Aleksandra Bogdanovića zbog čega ministarstvo ne uklanja spomenik Jusufu Čeljaju, koji je kao komdant balista prevodio jedinicu „Skenderbeg“ koja je počinila ratne zločine u Velici.

E.Ćorović