ISTANBUL – Predsednik Republike Turske Redžep Taip Erdogan uputio je danas poziv celom islamskom svetu da pomogne Albaniji, koja je pogođena zemljotresom, javlja Anadolu Agency (AA).

Erdogan je u Istanbulu govorio na ceremoniji otvaranja 35. sastanka Stalnog odbora za ekonomsku i trgovinsku saradnju Organizacije islamske saradnje (COMCEC).

Na početku govora Erdogan je skrenuo pažnju na situaciju u Albaniji, koja je juče pogođena snažnim zemljotresom, a u kojem je, prema poslednjim informacijama, poginulo najmanje 25 osoba.

Istakao je da je od juče u dva navrata telefonom razgovarao s albanskim premijerom Edijem Ramom i preneo mu poruke saučešća.

“Smatram da bismo trebali stajati uz Albaniju i pomoći ovoj zemlju u kontekstu posledica zemljotresa. Smatram da je to posebno obaveza Islamske organizacije za razvoj. Verujem da bi ovakvi koraci bili vrlo korisni. To je bratska obaveza i korisno je napraviti taj korak”, rekao je Erdogan, te poručio: “Pozivam celi islamski svet da pomogne Albaniji pogođenoj zemljotresom”.

U nastavku je uputio kritike na račun Veća sigurnosti UN-a, poručivši kako sve zavisi od toga šta će kazati jedna od pet stalnih zemalja članica VSUN-a.

“Ne zavaravajmo se (COMCEC), najpre trebamo verovati u sebe. Ova organizacija nije obična organizacija. Kao Organizacija islamske saradnje, kao Islamska organizacija za razvoj, uočimo našu snagu, dobro upoznajmo sebe, shvatimo sebe i u skladu s tim odredimo naš stav”, poručio je Erdogan.

Erdogan je takođe kazao kako Izrael ne poštuje prava Palestinaca na život, imovinu i rad i time ne ugrožava samo regiju, već i budućnost celog svijeta.

Izvor: Anadolu Agency