NOVI PAZAR – Pod sloganom “Testiraj! Leči! Spreči!”, od 22. do 29. novembra obeležava se Evropska nedelja testiranja na HIV i hepatitise.

Testiranja će biti sprovedena u Novom Pazaru, Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Kragujevacu i još u nekoliko gradova širom Srbije.

U sklopu ovogodišnje jesenje Evropske nedelje testiranja biće omogućeno dobrovoljno, poverljivo i besplatno savetovanje i testiranje na HIV za zainteresovane studente na pojedinim fakultetima, u studentskim domovima, srednjim i visokim školama i studentskim poliklinikama.

Akcije testiranja na HIV će se realizovati i u mobilnim medicinskim jedinicama na gradskim trgovima, kao i u prostorijama pojedinih udruženja, kao i u domovima zdravlja.

Jesenja Evropska nedelja testiranja obeležava se po sedmi put. Cilj ove inicijative je da se kroz dobrovoljno i poverljivo savetovanje i testiranje omogući da više osoba sazna svoj HIV i hepatitis status u što ranijem stadijumu infekcije.

Procenjuje se da je u Srbiji krajem 2018. godine 3000 osoba živelo sa HIV-om, od kojih 400 osoba nije znalo da je inficirano HIV-om. Kod dve trećine osoba koje znaju svoj HIV status, HIV infekcija je dijagnostikovana kada im je imunološki sistem bio već značajno narušen. Što se ranije dijagnostikuje HIV infekcija i započne lečenje kombinacijom antiretrovirusnih lekova, veće su šanse za dug, produktivan i kvalitetan život.

Jedino se testiranjem uzorka krvi može utvrditi da li je osoba inficirana HIV-om. Testiranje je poverljivo, anonimno i besplatno i nije potreban uput lekara.

Više informacija o Mapi aktivnosti tokom Nedelje testiranja na HIV i hepatitise u Srbiji na linku Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“.