NOVI PAZAR – Istraživači su otkrili alarmantni sigurnosni propust koji omogućava hakerima da preuzmu kontrolu nad kamerom Android uređaja i špijuniraju korisnike bez njihovog znanja.

Kako piše australski portal 7News, propust je otkrila firma Checkemarx, a bug omogućava hakerima da fotografišu i snimaju putem aplikacije, a da vlasnici uređaja nisu ni svesni toga.

Najveći rizik imaju Samsungovi i Googleovi mobilni telefoni, što bi se moglo odraziti na milione korisnika. Upozorili su i druge proizvođače telefona, jer bi i oni mogli biti na udaru.

Istraživači su utvrdili i da hakeri mogu pristupiti pohranjenim fotografijama i videima, iako je aplikacija zatvorena. Otkrili su i da se senzor koji se aktivira kada korisnik približi telefon licu može koristiti kao upozorenje za napadača.

Checkamrx je upozorio Google i Samsung tokom proteklog leta i obe kompanije su potvrdile da imaju ovaj propust.

“Cenimo što nam je Checkmarx skrenuo pažnju na ovo i što radi na rešenju ovog problema. Problem je rešen ažuriranjem Play Store aplikacije za Google Cameru u julu ove godine. Dodatak je dostupan i svim partnerima”, naveli su iz Googlea.

Samsung je takođe ažurirao softver za svoje uređaje koji rešava ovaj problem i nudi najviši mogući nivo zaštite korisnicima.